edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Proziaki pszenno-żytnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Długo zbierałam się by je przygotować, dopóki na blogu nietracczasunagotowanie.blogspot.com, nie trafiłam na pomysł z dodaniem żytniej mąki. Pomysł okazał się świetny.

Proziaki pszenno-żytnie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Proziaki pszenno-żytnie

 

 

Sposób przygotowania:

Proziaki pszenno-żytnie
Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki. Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią. Podawać najlepiej świeże z dowolnymi dodatkami –u mnie dżem i serek wiejski. Kawałki ciasta pozostałe po wykrawaniu krążków ponownie zagniotłam i rozwałkowałam cieniutkie placuszki, które również usmażyłam na suchej patelni. Były rewelacyjnie chrupiące.
Proziaki pszenno-żytnie
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
Proziaki pszenno-żytnie
Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
Proziaki pszenno-żytnie
Wykrojone krążki ułożyć na rozgrzanej suchej patelni.
Proziaki pszenno-żytnie
Smażyć na wolnym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.

Tagi:

jajko jajka