iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Proziaki z bieszczad

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie w zrobieniu , zawsze sie udają. Cudownie smakują z masłem czosnkowym , masłem solonym z gzikiem lub konfiturą .

Proziaki z bieszczad

Składniki:

Proziaki z bieszczad

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1llitr maślanki
  • sól do smaku
  • mąki ile ciasto zabierze

Sposób przygotowania:

Proziaki z bieszczad
W dość sporej misce mieszamy jajka z maślanka , sodą i odrobina soli. Gdy jest dobrze rozmieszane zostawiamy na kilka chwil żeby soda zaczęła pracować. Dosypujemy mąki , pomalutku , mieszamy ręką . Dosypujemy tyle mąki aby powstało nam miękkie ciasto ale takie ,żeby z łatwością można było je przenieś na stolnicę. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na ok 0,7 cm. Wycinamy zgrabne kółeczka , ja to robiłam obręczą. Zostawiamy na kilka chwil. Rozgrzewamy teflonowa patelnię układamy kółeczka i smażymy bez tłuszczu na małym ogniu. Proziaki zaczną rosnąć. Przekładamy na druga stronę kiedy się lekko zarumienią. Jeszcze raz na pierwsza stronę , kiedy zapukamy w proziaka ma być ładny odgłos - gotowe.