dawid16

dawid16

Kucharz
[Przepisów: 4]

Przecier ogórkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowej roboty kiszony przecier ogórkowy jest idealny na ogórkowe zupy. Można go przygotować z dużych, przerośniętych ogórków, które nie nadają się np. do kiszenia.

Przecier ogórkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przecier ogórkowy

 

Sposób przygotowania:

Przecier ogórkowy

ETAP 1:

Ogórki dokładnie umyć. Nie obierać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chrzan i czosnek obrać, koper umyć. Do każdego słoika na spód wyłożyć kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku i koper. Następnie słoiki napełnić odcedzonymi ogórkami, mocno upychając. Odlać nadmiar soku ze słoików. Nie nakładać do pełna, zostawić trochę miejsca.

Wodę z solą zagotować. Gorącym roztworem zalać słoiki - też nie do pełna. Dokładnie zakręcić.

Przez kilka pierwszych dni słoiki trzymać w kuchni. Najlepiej coś pod nie podłożyć, bo może spod zakrętek wydobywać się sok. To naturalny proces i nie trzeba się tym przejmować. Po kilku dniach przestanie.

Odnieść do piwnicy.

Przecier ogórkowy
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Przecier ogórkowy
W garnku zagotować wodę z solą - powstanie solanka.
Przecier ogórkowy
Odcedzone ogórki ciasno nakładać do słoików wypełnionych przyprawami i zalać solanką