justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Przecier ogórkowy na zimę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zimą można mieć pod ręką gotowe słoiczki z przecierem ogórkowym. Taka zupa ogórkowa będzie o wiele smaczniejsza niż ta zrobiona z ogórków kiszonych jakie kupimy w sklepie.

Przecier ogórkowy na zimę Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Przecier ogórkowy na zimę

 

Sposób przygotowania:

Przecier ogórkowy na zimę
Na każdy litr wody potrzeba 1,5 łyżki soli. Wodę z solą trzeba zagotować i lekko przestudzić.

W dużym słoiku układamy na dno koper, liść dębu i bardzo ciasno układamy dokładnie wyszorowane ogórki. Dodajemy kawałki obranego chrzanu i czosnku. Na sam wierzch dajemy znowu gałązkę kopru i liście dębu. Słoiki zalewamy wodą z solą. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na około 3 tygodnie.

Po tym czasie ogórki się ukiszą. Wyciągamy je ze słoików i ścieramy na tarce. Starte ogórki przekładamy do mniejszych słoiczków, takich od dżemu najlepiej i zapełniamy je do 2/3 wysokości. Do pełna dolewamy zalewę z ogórków.

Zakręcamy i pasteryzujemy przecier około 10 minut.
Przecier ogórkowy na zimę
tak wyglądają ogórki po ukiszeniu gotowe do starcia