Sposób przygotowania:
Przecier ogórkowy na zimę
Na każdy litr wody potrzeba 1,5 łyżki soli. Wodę z solą trzeba zagotować i lekko przestudzić.
W dużym słoiku układamy na dno koper, liść dębu i bardzo ciasno układamy dokładnie wyszorowane ogórki. Dodajemy kawałki obranego chrzanu i czosnku. Na sam wierzch dajemy znowu gałązkę kopru i liście dębu. Słoiki zalewamy wodą z solą. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na około 3 tygodnie.
Po tym czasie ogórki się ukiszą. Wyciągamy je ze słoików i ścieramy na tarce. Starte ogórki przekładamy do mniejszych słoiczków, takich od dżemu najlepiej i zapełniamy je do 2/3 wysokości. Do pełna dolewamy zalewę z ogórków.
Zakręcamy i pasteryzujemy przecier około 10 minut.
W dużym słoiku układamy na dno koper, liść dębu i bardzo ciasno układamy dokładnie wyszorowane ogórki. Dodajemy kawałki obranego chrzanu i czosnku. Na sam wierzch dajemy znowu gałązkę kopru i liście dębu. Słoiki zalewamy wodą z solą. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na około 3 tygodnie.
Po tym czasie ogórki się ukiszą. Wyciągamy je ze słoików i ścieramy na tarce. Starte ogórki przekładamy do mniejszych słoiczków, takich od dżemu najlepiej i zapełniamy je do 2/3 wysokości. Do pełna dolewamy zalewę z ogórków.
Zakręcamy i pasteryzujemy przecier około 10 minut.
gusia1000