bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Przecier pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przy zrobieniu przecieru jest sporo pracy ale warto bo taki domowy przecier smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu. Mamy pewność że nie zawiera konserwantów.

Przecier pomidorowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przecier pomidorowy

 

 

  • 4 łyżki soli niejodowanej

 

  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowy
Pomidory myjemy, usuwamy zgrubiałe części, kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka z grubym dnem wlewamy niewielka ilość wody, przekładamy pokrojone pomidory.

Gotujemy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać.

Zdejmujemy z ognia, studzimy i przecieramy przez gęste sitko. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy i gotujemy przez około 30 minut.

Przecier przelewamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania.
Przecier pomidorowy
Pomidory na przecier wybieramy bardzo mięsiste.
Przecier pomidorowy
Umyte pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Przecier pomidorowy
Przekłądamy do większego garnka i gotujemy na małym ogniu.