Sposób przygotowania:
Dżem marchewkowyprzygotowanie
Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw ( ja posiłkowałam sie Kasią)
Zalewamy wodą, tak by była do poziomu marchwi ( około 2 l) i gotujemy do miękkości
Ugotowaną marchew odcedzamy zachowując 200 ml wody z jej gotowania i razem miksujemy
W zależności jak lubicie, ja jednak zmiksowałam ( Kasią -noże do mięsa) na mus.
przygotowanie
Mus przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy przyprawy,cukier i skórkę+sok z cytryn i gotujemy, ciągle mieszając przez 15-18 minut.
Ilość przypraw można zmienić według swojego uznania
przygotowanie
Dodajemy zel-fix i gotujemy jeszcze 1 minutę.
Gorący dżem przekładamy do wygotowanych słoiczków, oczyszczamy gwint, dokładnie zakręcamy.
Słoiczki pasteryzujemy 8-10 minut.
Odwracamy do góry dnem, po 15 minutach, ponownie odwracamy i odstawiamy do ostygnięcia
Z czym jeść?
na przykład z deserami, z naleśnikami, można z słodką bułeczką, albo tak jak ja lubię najbardziej prosto ze słoiczka;)
Smacznego :)