SUPERPRZEPIS

Dżem marchewkowy

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dżem marchewkowy

Nikt się nie domyśli, ze to dżem z marchewki, szczególnie polecany dzieciom, które jej nie chcą jeść, lub jedzą warzyw za mało, za to lubią takie smarowidełka.

Składniki:

Dżem marchewkowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem marchewkowy

przygotowanie

Dżem marchewkowy
marchew można pokroić na plasterki, ale wtedy wydłuży sie czas gotowania

Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw ( ja posiłkowałam sie Kasią)

Zalewamy wodą, tak by była do poziomu marchwi ( około 2 l) i gotujemy do miękkości

Ugotowaną marchew odcedzamy zachowując 200 ml wody z jej gotowania i razem miksujemy

W zależności jak lubicie, ja jednak zmiksowałam ( Kasią -noże do mięsa) na mus.

przygotowanie

Dżem marchewkowy
pamietamy o dokąłdnym umyciu i sparzeniu cytryn

Mus przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy przyprawy,cukier i skórkę+sok z cytryn i gotujemy, ciągle mieszając przez 15-18 minut.

Ilość przypraw można zmienić według swojego uznania

przygotowanie

Dżem marchewkowy
ja dodałąm żel-fiź 2:1 ale tylko taki dostałam teraz w sklepie

Dodajemy zel-fix i gotujemy jeszcze 1 minutę.

Gorący dżem przekładamy do wygotowanych słoiczków, oczyszczamy gwint, dokładnie zakręcamy.

Słoiczki pasteryzujemy 8-10 minut.

Odwracamy do góry dnem, po 15 minutach, ponownie odwracamy i odstawiamy do ostygnięcia


Z czym jeść?

na przykład z deserami, z naleśnikami, można z słodką bułeczką, albo tak jak ja lubię najbardziej prosto ze słoiczka;)

Smacznego :)