Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Przecier truskawkowy(ewentualnie z malin

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Przecier truskawkowy(ewentualnie z malin

Składniki:

Przecier truskawkowy(ewentualnie z malin

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Przecier truskawkowy(ewentualnie z malin
Owoce starannie przebieramy, usuwając podniszczone, przygniłe, następnie myjemy i osączamy. Przecier przygotowujemy przecierając owoce przez sito lub owoce rozgotowujemy w małej ilości wrzącej wody, po czym je przecieramy. Gotowy przecier umieszczamy w gorących, wygotowanych butelkach lub małych słoikach, mocno zamykamy i umieszczamy w kotle z podgrzana wodą. Pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni przez 10-15 minut, następnie po wyjęciu studzimy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.