reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Przecier z pieczonej dyni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Do tej pory myślałam, że nie lubię dyni:) ale ten przecier jest pyszny:)

Przecier z pieczonej dyni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Przecier z pieczonej dyni

 

  • dynia hokkaido
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Przecier z pieczonej dyni
Dynie przekrawamy, usuwamy pestki i miąższ. Kroimy na plasterki i rozkładamy na papierze do pieczenia. Każdy kawałek delikatnie smarujemy olejem ( oliwą jeżeli lubicie) Przykrywamy papierem, żeby za bardzo nam się nie przypaliła i pieczemy w temperaturze 180 st C. Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości kawałków dyni, ale możemy to sprawdzić widelcem- jeżeli wchodzi w kawałek jak w masło jest gotowa. U mnie to było 15 minut. Przekładamy do pojemnika i blendujemy na papkę- jeżeli jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Przecier ponownie zagotowujemy i przekładamy do wygotowanych słoików. Pasteryzujemy 2 razy po 20 minut z przerwą 24 godzinną
Przecier z pieczonej dyni
Dynię pokroiłam w plasterki i piekłam 15 minut.
Przecier z pieczonej dyni
Pasteryzujemy 2-3 razy po 20 minut w 24 godzinnych odstępach