Sposób przygotowania:
Przegrzebki na krążkach z kaszanki
Ryz gotujemy na sypko ze szczypta szafranu ( nabierze glebokiego smaku i przepieknego koloru); w miedzyczasie kroimy kaszanke w srediej grubosci krazki - krazkow tyle ile mamy przegrzebkow; na patelni podgrzewamy oliwe z oliwek i samzymy krazki kaszanki z obu stron; na osobnej patelni rozpuszczamy maslo; gdy zacznie sie pienic ukladamy wczesniej doprawione sola i spora iloscia pieprzu przegrzebki; smazymy z kazdej strony przez okolo minute( nie trzymamy zbyt dlugo na masle gdyz stwardnieja i straca jako potrawa). Przegrzebki serwujemy na krazkach z kaszanki z porcja ryzu z groszkiem; mozna dodac pare listkow rukoli i polac maslanym sosem ktory zostal na patelni. Smacznego
Sarenka
kachurka
shinai
czesto spotykana nazwa to muszle sw Jakuba :) miszkaja sobie w pieknaj muszelce ktora pewnie skojarzysz jesli sporzysz na znaczek stacji benzynowej shell:) kazdy szanujacy sie sklep rybny powinien je sprzedawac ; od nich polecam start z owocami morza
kachurka