shinai

shinai

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Przegrzebki na krążkach z kaszanki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i bardzo smaczne danie , które z powodzeniem można zaserwować jako romantyczna kolacje dla dwojga.

Przegrzebki na krążkach z kaszanki

Składniki:

Przegrzebki na krążkach z kaszanki

 

  • Przegrzebki - 4 sztuki
  • Kaszanka - 4 krążki średniej grubości
  • Ryz biały długoziarnisty - opakowanie 100g
  • Groszek zielony - najlepiej z puszki
  • Szafran
  • Sol i pieprz do smaku
  • Masło
  • Olej z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Przegrzebki na krążkach z kaszanki
Ryz gotujemy na sypko ze szczypta szafranu ( nabierze glebokiego smaku i przepieknego koloru); w miedzyczasie kroimy kaszanke w srediej grubosci krazki - krazkow tyle ile mamy przegrzebkow; na patelni podgrzewamy oliwe z oliwek i samzymy krazki kaszanki z obu stron; na osobnej patelni rozpuszczamy maslo; gdy zacznie sie pienic ukladamy wczesniej doprawione sola i spora iloscia pieprzu przegrzebki; smazymy z kazdej strony przez okolo minute( nie trzymamy zbyt dlugo na masle gdyz stwardnieja i straca jako potrawa). Przegrzebki serwujemy na krazkach z kaszanki z porcja ryzu z groszkiem; mozna dodac pare listkow rukoli i polac maslanym sosem ktory zostal na patelni. Smacznego

Tagi:

przegrzebek