Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Przekąska z tortilli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki tortille posmarowane serkiem kremowym z dodatkiem plasterków żółtego sera,szynki konserwowej z sałatką zieloną i papryką. Piękne wyglądają i wspaniale smakują.

Przekąska z tortilli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Przekąska z tortilli

 

  • 1 op. tortilli (4 szt)
  • 1 op. kremowego serka
  • 16 plasterków sera żółtego
  • 16 plasterków szynki konserwowej
  • liście sałaty zielonej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • Dodatkowo:
  • folia spożywcza
  • drewniane widelczyki lub ozdobne wykałaczki
  • pomidorki koktajlowe, winogron i zielenina do dekoracji półmiska

Sposób przygotowania:

Przekąska z tortilli

Przygotowanie sera i szynki konserwowej:

Przekąska z tortilli
Na cieście tortilli z serkiem kremowym układamy plasterki żółtego sera i szynki konserwowej

Na każdym placuszki tortilli rozsmarowujemy po równo kremowego serka. Następnie układamy po 4 plasterki sera żółtego i szynki konserwowej. Posypujemy odrobiną posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie sałaty:

Przekąska z tortilli
Na cieście tortilli z serem żółtym i szynką konserwową układamy liście sałaty

Liście sałaty zielonej dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Bardzo starannie osuszamy. Na przygotowanym cieście tortilli z serem żółtym i szynką konserwową układamy po parę liści zielonej sałaty.

Przygotowanie papryki:

Przekąska z tortilli
Na cieście tortilli z liśćmi sałaty układamy po równo posiekanej papryki

Oczyszczoną paprykę żółtą i czerwoną kroimy w malutką kosteczkę. Przygotowaną pokrojoną papryką posypujemy liście sałaty na torilli. Całość posypujemy resztą posiekanego szczypiorku.

Etap końcowy:

Przekąska z tortilli
Każdą tortillę z nadzieniem owijamy folią spożywczą

Placuszki tortilli z przygotowanym nadzieniem zwijamy ciasno w ruloniki. Owijamy każdą z osobna folią spożywczą. Wkładamy do schłodzenia na ok. 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie odwijamy z folii. Kroimy w plastry grubości ok 1-1,5 cm. Każdy plasterek tortilli nabijamy w drewniany widelczyk lub ozdobną wykałaczkę. Układamy ozdobnie na półmisku i ozdabiamy np. pomidorkami koktajlowymi i zieleniną.