Sposób przygotowania:
Lekka sałatka śledziowa z buraczkiem i oliwkami
Buraczka wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować do miękkości, po czym odlać wywar i zalać zimna wodą. Pozostawić kilka minut w zimnej wodzie do lekkiego przestygnięcia. Obrać i utrzeć na wiórki dowolnej grubości albo na julienne (słomkę) - zalać octem jabłkowym lub ryżowym, wymieszać, nakryć i odstawić do lodówki.
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na godzinę, po czym odcedzić i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną woda - osączyć na papierowych ręcznikach i pokroić w paseczki albo w kostkę.
Cebulę pokroić w cienkie piórka, lekko oprószyć solą i cukrem, skropić octem i wygnieść dłonią. Pozostawić na 10 minut.
Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w plasterki.
Odcedzić marynowanego selera i pokroić w mniejsze kawałki. Składniki sałatki wymieszać i doprawić.
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na godzinę, po czym odcedzić i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną woda - osączyć na papierowych ręcznikach i pokroić w paseczki albo w kostkę.
Cebulę pokroić w cienkie piórka, lekko oprószyć solą i cukrem, skropić octem i wygnieść dłonią. Pozostawić na 10 minut.
Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w plasterki.
Odcedzić marynowanego selera i pokroić w mniejsze kawałki. Składniki sałatki wymieszać i doprawić.