iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Przekładaniec kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najprostsze ciasto które piekę od dawna, przepis sprawdza się gdy chcemy szybko mieć smaczne ciasto.

Przekładaniec kakaowy

Składniki:

Przekładaniec kakaowy

 

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 litra śmietany kremówki+3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 serek mascarpone.

Sposób przygotowania:

Przekładaniec kakaowy
Białka ubijam, dodaję cukier cały czas ubijając a następnie po jednym żółtku, mąkę przesiewam i łącze z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodaję do masy, masę przekładam do blachy 35 cm długości, piekę biszkopt 30 min. w temp 170 stopni, który należy przekroić na połowę. Śmietanę ubijam z cukrem, dodaję mascarpone, biszkopty możemy nasączyć herbatką będzie wilgotny, ale nie trzeba, biszkopty przekładamy masą. Polewamy polewą wykonaną z 3 łyżek masła oraz łyżki kakao, wstawiamy do lodówki.