Sposób przygotowania:
Wedlowski przekładaniec wg S. Anastazji
Miękkie masło dokładnie miksujemy z cukrem. Ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mieszamy dokładnie z masą maślaną. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 40 x 40 cm. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu ściągamy z ciasta papier do pieczenia. Przygotowanie ciasta kakaowego: Białka oddzielamy od zółtek. Miękkie masło ucieramy dokładnie z cukrem. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masła, mieszamy. Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta. Dokładnie ale delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 40 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przygotowanie ciasta migdałowego: Masło ucieramy z cukrem, a następnie ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie z ciastem. Masę przelewamy do formy o wymiarach 40 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Przygotowanie kremu: Do mleka dodajemy cukier oraz karob lub kakao. Ciągle mieszając, gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, tj, do chwili aż masa zgęstnieje. Masło kroimy na małe kawałki, dokładnie ucieramy, dodając masę kakaową.2 galaretki agrestowe rozrabiamy w 750 ml wody. W drugim garnku w 750 ml wody rozpuszczamy galaretkę truskawkową.Białe ciasto skrapiamy połową naparu kawowego, smarujemy1/2 kremu, zalewamy tężejącą zieloną galaretką. Przykrywamy ciastem kakaowym, wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ciasto kakaowe nasączamy pozostałą kawą, smarujemy resztą kremu, wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Przykrywamy ciastem migdałowym. Wkładamy do lodówki. W garnku zagotowujemy śmietanę z masłem. Dodajemy połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy. Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy rodzynkami oraz startą na grubych oczkach białą czekoladą.
marietta