Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Przekładaniec kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry torcik piekłam - polecam.

Przekładaniec kakaowy

Składniki:

Przekładaniec kakaowy

 

  • 20 dag smalcu
  • szklanka gęstej śmietany
  • 75 dag mąki
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • olejek waniliowy
  • łyżeczka sody
  • Krem:
  • 3 jaja
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • kostka masła
  • aromat arakowy

Sposób przygotowania:

Przekładaniec kakaowy
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na stolnicy i podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, a drugą pozostawić białą. Z każdej części ciasta uformować 2 placki wielkości dużej tortownicy i upiec każdy osobno. Zagotować szklankę mleka i dodać jaja utarte c cukrem i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. W połowie szklanki zimnego mleka rozprowadzić dwie łyżki mąki i dodać do gorącego mleka, wsypać kakao i zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Nie gotować. Przełożyć zimne placki kremem i polać polewą czekoladową.