goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Przepiórki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z propozycji przygotowania przepiórek.

Przepiórki pieczone

Składniki:

Przepiórki pieczone

 

  • przepiórki 2 szt
  • słonina 10 dag
  • natka pietruszki 1/2 pęczek
  • tłuszcz do pieczenia
  • jałowiec do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przepiórki pieczone
Sprawione tuszki myjemy, nacieramy przyprawami i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 1 h. Do wnętrza tuszek wkładamy po odrobinie natki pietruszki, wiążemy nogi, obkładamy cienkimi plastrami słoniny, wiążemy niktą i polewamy tłuszczem. Pieczemy około 1 1/2 godziny od czasu do czasu skrapiając wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia usuwamy słoninę. Po upieczeniu przekrajać wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem.