beiot

beiot

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Pstrąg tęczowy zimno wędzony

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty sposób na smaczną rybę. Zdrowa wędlina na domowe bułeczki. Podstawa to świeża ryba, trochę soli i wędzimy na zimno

Pstrąg tęczowy zimno wędzony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pstrąg tęczowy zimno wędzony

 

  • pstrąg tęczowy, łososiowy
  • sól kamienna

Sposób przygotowania:

Pstrąg tęczowy zimno wędzony
Rybę patroszymy, myjemy i robimy płaty. Dokładnie usuwamy wszystkie ości. Łuski można nie skrobać. Na tackę sypiemy warstwę soli 2-5mm. Kładziemy płaty ryby skóra do dołu. Posypujemy dość grubo sol. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwie doby. Zlewamy powstały płyn kilka razy dziennie.

Po tym czasie opłukujemy płaty z soli pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na kratki w temperaturze pokojowej na godzinę, aby obeschły.

Wstawiamy kratki z rybą do wędzarni i wędzimy dymem o temperaturze do 25 stopni 12-14 godzin do uzyskania pomarańczowej, złotej barwy. Pierwszego dnia 6-8 godzin. Do wędzenia ryb sprawdza się drewno bukowe lub olcha.
Pstrąg tęczowy zimno wędzony

Tagi:

pstrąg dania