Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepis贸w: 375]

艢r贸dziemnomorskie frykadelki drobiowe

  • TRUDNO艢膯: 艣rednie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 g艂os贸w: 0

Niesamowicie pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych kotlecik贸w; taki obiad przypada do gustu zar贸wno starszym, jak i m艂odszym.

艢r贸dziemnomorskie frykadelki drobiowe Wi臋cej zdj臋膰 (6)

Sk艂adniki:

艢r贸dziemnomorskie frykadelki drobiowe

 

 

  • Masa mi臋sna:
  • 1 kg piersi z indyka (zmieli膰)
  • 2 艂y偶eczki s艂odkiej papryki (mielona)
  • 1 艂y偶eczka czarnego pieprzu (mielony)
  • 1 艂y偶eczka kminu rzymskiego (mielony)
  • 2 艂y偶eczki kolendry (mielona)
  • 1 艂y偶eczka przyprawy sumak
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 1 szklanka cebulki dymki (rozdrobni膰 siekaczem do warzyw)
  • 1 szklanka czerwonej papryki (pokroi膰 w kosteczk臋 / odcisn膮膰 wod臋)
  • 1 szklanka 偶贸艂tej papryki (pokroi膰 w kosteczk臋 / odcisn膮膰 wod臋)
  • 2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
  • 3 zielone papryczki chili (rozdrobni膰 siekaczem do warzyw)
  • 5 z膮bk贸w czosnku (rozdrobni膰 siekaczem do warzyw)
  • kawa艂ek imbiru (2 cm / rozdrobni膰 siekaczem do warzyw)
  • gar艣膰 艣wie偶ych li艣ci kolendry (rozdrobni膰 siekaczem do warzyw)
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • 2 艂y偶ki oleju z oliwek

Spos贸b przygotowania:

艢r贸dziemnomorskie frykadelki drobiowe
馃敇 Mi臋so z indyka umy膰, osuszy膰 r臋cznikiem papierowym i zmieli膰 w maszynce do mielenia mi臋sa.

馃敇 Masa mi臋sna: do du偶ego naczynia w艂o偶y膰 zmielone mi臋so z indyka, pó藕niej doda膰 s艂otk膮 papryk臋, pieprz, kmin rzymski, mielon膮 kolendr臋, przypraw臋 sumak, sól, cebulk臋 dymk臋, koncentrat pomidorowy i czerwon膮 i 偶ó艂t膮 papryk臋. Teraz do przygotowanej masy mi臋snej doda膰 rozdrbione w siekaczu do warzyw: papryczki chili, czosnek, imbir i li艣cie kolendry. Nast臋pnie wla膰 sok z cytryny, olej z oliwek i dobrze razem wymiesza膰, na jednolit膮, g艂adk膮 mas臋. Mas臋 mi臋sna odstawi膰 na oko艂o 60 minut, 偶eby wch艂on臋艂a smak i aromat sk艂adników.

馃敇 Po tym czasie mokrymi r臋kami uformowa膰 ma艂e okr膮g艂e p艂askie frykadelki. Nast臋pnie na du偶ej patelni na rozgrzanym t艂uszczu obracaj膮c, usma偶y膰 frykadelki z obu stron, a偶 nabior膮 koloru.
艢r贸dziemnomorskie frykadelki drobiowe
Nast臋pnie na du偶ej patelni na rozgrzanym t艂uszczu obracaj膮c, usma偶y膰 frykadelki z obu stron, a偶 nabior膮 koloru.
艢r贸dziemnomorskie frykadelki drobiowe
Po tym czasie mokrymi r臋kami uformowa膰 ma艂e okr膮g艂e p艂askie frykadelki.
艢r贸dziemnomorskie frykadelki drobiowe
Mi臋so wymiesza膰 ze sk艂adnikami i odstawi膰 na oko艂o 60 minut, 偶eby wch艂one艂o smak i aromat sk艂adnik贸w.
艢r贸dziemnomorskie frykadelki drobiowe
Pozosta艂e niekt贸re skladniki pokroi膰 lub rozdrobni膰 siekaczem do warzyw.
艢r贸dziemnomorskie frykadelki drobiowe
Mi臋so z indyka umy膰, osuszy膰 r臋cznikiem papierowym i zmieli膰 w maszynce do mielenia mi臋sa.