Sposób przygotowania:
Śródziemnomorskie frykadelki drobiowe
🔘 Mięso z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
🔘 Masa mięsna: do dużego naczynia włożyć zmielone mięso z indyka, później dodać słotką paprykę, pieprz, kmin rzymski, mieloną kolendrę, przyprawę sumak, sól, cebulkę dymkę, koncentrat pomidorowy i czerwoną i żółtą paprykę. Teraz do przygotowanej masy mięsnej dodać rozdrbione w siekaczu do warzyw: papryczki chili, czosnek, imbir i liście kolendry. Następnie wlać sok z cytryny, olej z oliwek i dobrze razem wymieszać, na jednolitą, gładką masę. Masę mięsna odstawić na około 60 minut, żeby wchłonęła smak i aromat składników.
🔘 Po tym czasie mokrymi rękami uformować małe okrągłe płaskie frykadelki. Następnie na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu obracając, usmażyć frykadelki z obu stron, aż nabiorą koloru.
🔘 Masa mięsna: do dużego naczynia włożyć zmielone mięso z indyka, później dodać słotką paprykę, pieprz, kmin rzymski, mieloną kolendrę, przyprawę sumak, sól, cebulkę dymkę, koncentrat pomidorowy i czerwoną i żółtą paprykę. Teraz do przygotowanej masy mięsnej dodać rozdrbione w siekaczu do warzyw: papryczki chili, czosnek, imbir i liście kolendry. Następnie wlać sok z cytryny, olej z oliwek i dobrze razem wymieszać, na jednolitą, gładką masę. Masę mięsna odstawić na około 60 minut, żeby wchłonęła smak i aromat składników.
🔘 Po tym czasie mokrymi rękami uformować małe okrągłe płaskie frykadelki. Następnie na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu obracając, usmażyć frykadelki z obu stron, aż nabiorą koloru.