Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Śródziemnomorskie frykadelki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niesamowicie pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych kotlecików; taki obiad przypada do gustu zarówno starszym, jak i młodszym.

Śródziemnomorskie frykadelki drobiowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Śródziemnomorskie frykadelki drobiowe

 

 

  • Masa mięsna:
  • 1 kg piersi z indyka (zmielić)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki (mielona)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielony)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielony)
  • 2 łyżeczki kolendry (mielona)
  • 1 łyżeczka przyprawy sumak
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka cebulki dymki (rozdrobnić siekaczem do warzyw)
  • 1 szklanka czerwonej papryki (pokroić w kosteczkę / odcisnąć wodę)
  • 1 szklanka żółtej papryki (pokroić w kosteczkę / odcisnąć wodę)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 zielone papryczki chili (rozdrobnić siekaczem do warzyw)
  • 5 ząbków czosnku (rozdrobnić siekaczem do warzyw)
  • kawałek imbiru (2 cm / rozdrobnić siekaczem do warzyw)
  • garść świeżych liści kolendry (rozdrobnić siekaczem do warzyw)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju z oliwek

Sposób przygotowania:

Śródziemnomorskie frykadelki drobiowe
🔘 Mięso z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

🔘 Masa mięsna: do dużego naczynia włożyć zmielone mięso z indyka, później dodać słotką paprykę, pieprz, kmin rzymski, mieloną kolendrę, przyprawę sumak, sól, cebulkę dymkę, koncentrat pomidorowy i czerwoną i żółtą paprykę. Teraz do przygotowanej masy mięsnej dodać rozdrbione w siekaczu do warzyw: papryczki chili, czosnek, imbir i liście kolendry. Następnie wlać sok z cytryny, olej z oliwek i dobrze razem wymieszać, na jednolitą, gładką masę. Masę mięsna odstawić na około 60 minut, żeby wchłonęła smak i aromat składników.

🔘 Po tym czasie mokrymi rękami uformować małe okrągłe płaskie frykadelki. Następnie na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu obracając, usmażyć frykadelki z obu stron, aż nabiorą koloru.
Śródziemnomorskie frykadelki drobiowe
Następnie na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu obracając, usmażyć frykadelki z obu stron, aż nabiorą koloru.
Śródziemnomorskie frykadelki drobiowe
Po tym czasie mokrymi rękami uformować małe okrągłe płaskie frykadelki.
Śródziemnomorskie frykadelki drobiowe
Mięso wymieszać ze składnikami i odstawić na około 60 minut, żeby wchłoneło smak i aromat składników.
Śródziemnomorskie frykadelki drobiowe
Pozostałe niektóre skladniki pokroić lub rozdrobnić siekaczem do warzyw.
Śródziemnomorskie frykadelki drobiowe
Mięso z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.