Sposób przygotowania:
Dyniowe brulee na deser
Piekarnik rozgrzej do 180°C. dynie przekrój na pół, wydryluj i umieść skórą do góry na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ponakłuwaj widelcem i piecz przez 30-40 minut, aż będą miękkie. Wystudź, wybierz miąższ i zblenduj na gładką masę. Odmierz 2 szklanki a resztę zamroź.
Zmniejsz temperaturę pieczenia do 160°C. Podgrzej śmietanę z miąższem laski wanilii, ale nie gotuj. W mikserze umieść cukry, żółtka, przyprawy (1/4 łyżeczki cynamonu) i zmiksuj wraz z dyniowym puree. Dodaj ciepłą śmietanę i wymieszaj. Dyniową masę przełóż do sufletówek, które następnie umieść w dużej formie do pieczenia. Do dużej formy wlej wrzątek. Piecz w kąpieli wodnej przez 30-35 minut, aż masa dyniowa będzie maila konsystencję puddingu. Studź przez 20 minut, a następnie schładzaj w lodówce przez 4 godziny.
Pozostały cynamon zmieszaj z grubym cukrem i posyp mieszanką upieczone dyniowe puddingi. Za pomocą palnika karmelizuj cukier. Smacznego!
Przepis z Polsat Food Network
Zmniejsz temperaturę pieczenia do 160°C. Podgrzej śmietanę z miąższem laski wanilii, ale nie gotuj. W mikserze umieść cukry, żółtka, przyprawy (1/4 łyżeczki cynamonu) i zmiksuj wraz z dyniowym puree. Dodaj ciepłą śmietanę i wymieszaj. Dyniową masę przełóż do sufletówek, które następnie umieść w dużej formie do pieczenia. Do dużej formy wlej wrzątek. Piecz w kąpieli wodnej przez 30-35 minut, aż masa dyniowa będzie maila konsystencję puddingu. Studź przez 20 minut, a następnie schładzaj w lodówce przez 4 godziny.
Pozostały cynamon zmieszaj z grubym cukrem i posyp mieszanką upieczone dyniowe puddingi. Za pomocą palnika karmelizuj cukier. Smacznego!
Przepis z Polsat Food Network