Croquembouche to tradycyjny francuski tort weselny. Pan młody ma za zadanie rozbić mieczem całą konstrukcję. Jest złożony z piramidy ptysiów z ciasta parzonego, które są zlepione bursztynowym karmelem. Jego nazwa pochodzi od francuskich słów croque en bouche, co oznacza „chrupkie w ustach”. Każde z ciastek jest nadziane kremem śmietankowym. Nadzienie rozpływa się w ustach, a karmel nadaje chrupkości deserowi. Croquembouche idealnie pasuje na imprezy okolicznościowe oraz na świąteczny stół.
Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie robione są z ciasta parzonego, przez to znacznie różnią się od klasycznych wypieków. Przysmak jest delikatny i puszysty, dzięki czemu rozpływa się w ustach. Przyrządzenie ich zajmuje mniej czasu niż praca nad zwykłymi pączkami. W Polsce wypieki bardziej znane są pod nazwą „gniazdka”. Przysmak ten zawdzięcza słodkość grubej warstwie lukru, ponieważ ciasto nie jest słodzone. Wypieki dobrze je też skroplić sokiem z cytryny. Pączki hiszpańskie to świetny pomysł, aby zaskoczyć znajomych na tłusty czwartek.

Profiterole

Profiterole

Profiterole są francuskimi ciastkami zrobionymi z ciasta ptysiowego i dodatków. Najczęściej przekłada się je kremem śmietanowym i dekoruje polewą czekoladową. Profiterole stanowią smaczny i lekki deser. Można podać je zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i eleganckim przyjęciu. Ciasta doskonale komponują się ze świeżymi owocami. Profiterole wystarczy obsypać malinami, truskawkami, jagodami, borówkami, porzeczkami, agrestem bądź kawałkami bananów, brzoskwiń, pomarańczy, jabłek oraz kiwi.

Tort lodowy

Tort lodowy

Desery lodowe mogą być ciekawym pomysłem na nietypowy tort weselny bądź tort na dzień mamy. Masa z bitej śmietany i ulubionych lodów, przełożona biszkoptami lub posypana chrupiącymi bezami pysznie smakuje i doskonale chłodzi w upalne dni. Dodatkowym orzeźwieniem i przełamaniem słodyczy w torcie bezowo-lodowym są świeże owoce – maliny i truskawki.

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

Jednym z najsmaczniejszych i najczęściej przygotowywanych domowych tortów jest tort śmietankowy. Masa na tort może być wzbogacona kawałkami pokruszonej białej czekolady lub wiórkami kokosowymi. Sok z cytryny służący jako poncz do nasączenia biszkoptu, ciekawie przełamie słodycz ciasta i nada mu nutę orzeźwienia.

Biszkopty

Biszkopty

Tradycyjne składniki na biszkopty to: jajka, cukier, mąka pszenna lub ziemniaczana (albo obie zmieszane). Ciasto biszkoptowe najczęściej używane jest do produkcji tortów oraz różnego rodzaju ciast, rolad oraz babeczek. Małe, chrupiące biszkopty doskonale sprawdzają się do deserów, takich jak tiramisu lub ciasta na zimno, a także jako element dekoracyjny.

Ptysie

Ptysie

Ptysie są rodzajem delikatnego, parzonego ciasta, zrobionego z mąki, wody, masła, jajek, cukru i soli. Świetnie komponują się z musami owocowymi, a także masami śmietankowymi oraz czekoladowymi. Wypieki zazwyczaj dekoruje się cukrem pudrem, lukrem, sosem karmelowym albo roztopioną czekoladą deserową. Ptysie z kremem budyniowym można podawać z owocami. Świetnie sprawdzą się: truskawki, maliny, banany, pomarańcze, kiwi, jagody, borówki oraz brzoskwinie.

Ptysie z kremem

Ptysie z kremem

Trudno sobie wyobrazić ptysie bez jakiegokolwiek kremu. Te ciastka powstałe na bazie ciasta parzonego są uwielbiane przez osoby w każdym wieku. Ptysie z bitą śmietaną lub z kremem budyniowym – trudno sobie wyobrazić smaczniejszy deser. Szczególnie, że krem do ptysiów wcale nie jest trudny do przygotowania. Wystarczy ubić śmietankę kremówkę na sztywno lub wymieszać budyń z masłem. Zajmuje to zaledwie kilka chwil a efekt jest zachwycający. Gotowym kremem wystarczy przełożyć upieczone ciastka i całość posypać cukrem-pudrem.

Polecane przepisy do kategorii Croquembouche