ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Croquembouche z crème pâtissière

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Apetyczna wieża z profiterolek wypełnionych pysznym kremem waniliowym skąpane w karmelu. Prezentuje się zjawiskowo i smakuje wybornie.

Croquembouche z crème pâtissière Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Croquembouche z crème pâtissière

 

 

  • Karmel:
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl wody
  • 2 łyżeczki glukozy

Sposób przygotowania:

Croquembouche z crème pâtissière
W rondelku zagotowujemy wodę z margaryną/masłem, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Gotowe ciasto ładnie odchodzi od dna i zaczyna być lekko szkliste. Całość odstawiamy do wystygnięcia.Do zimnego ciasta dodajemy całe jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następie powstała masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ciastka w temp 180 stopni przez ok 20 min.

W garnuszku gotujemy mleko z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy na bok. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy obie mąki i używając miksera miksujemy aż uzyskamy gładką pastę, którą wlewamy do ugotowanego mleka. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia grudek. Stawiamy na palnik i zagotowujemy, cały czas mieszając. Po około 1 min krem zgęstnieje i zdejmujemy go z palnika.Studzimy przykrywając powierzchnię folią spożywczą (zapobiega to powstaniu 'kożucha'.

Zimne profitelorki nadziewamy kremem. Najlepiej z tektury zwijamy większy rożek, sklejamy go taśmą i wkładamy do środka papier do pieczenia. Garnek z cukrem, wodą i glukozą stawiamy na gaz i gotujemy do momentu uzyskania temp ok 110 stopni. Od razu zdejmujemy z gazu.

Wieżę formujemy maczając profitelorki w karmelu umieszczamy je w tekturowym rożku. Kiedy nasz rożek jest wypełniony odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.

Włosy anielskie robimy np widelcem. Na rozłożony papier do pieczenia wyciągamy nitki z karmelu tzw anielskie włosy. Zanurzając widelec w karmelu i energicznie machając nim nad papierem do pieczenia. Następnie tekturowy stożek stawiamy na talerzyku. Zdejmujemy tekturę i delikatnie odklejamy papier do pieczenia. Całość otulamy anielskim włosiem.
Croquembouche z crème pâtissière
Etap 1.Gotowy stożek z dość twardej tektury.
Croquembouche z crème pâtissière
Etap 2.Układamy zanużone w karmelu profitelorki.
Croquembouche z crème pâtissière
Etap 3. Gotowy karmel ma lekko złoty kolor.
Croquembouche z crème pâtissière
Etap 4. Gotowe i pyszne czeka na degustację.

Tagi:

jajko jajka