lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem. Każde ciasteczko wypełnione jest kremem. Mogą osiągać nawet metr .

Croquembouche-  ptysie z nadzieniem w karmelu Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu

Składniki na Croquembouche :

Karmel:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanka wody

Nadzienie do Croquembouche :

  • serek waniliowy 150 g

 

Sposób przygotowania:

Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu

Wykonanie ciasta na Croquembouche :

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy margarynę, wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym jaju i miksujemy aż do ostatniego jajka. Powstaje gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej bez żadnego środka i wyciskamy małe kółeczka. Zapełniamy całą formę ( wyłożoną papierem do pieczenia)
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

Nadzienie :

Obydwa serki mieszamy ze sobą przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na czas pieczenia. Ostudzone Croquembouche nadziewamy serkiem. Maczamy w karmelu i sklejamy ze sobą tworząc wierzę. Z karmelu robimy anielskie włosy, widelcem maczamy w nim ciągnąc nitki i okręcamy wierzę .

Wykonanie karmelu :

Cukier i wodę umieścić w małej patelni. Podgrzewać na średnim palniku, aż cukier się rozpuści.
Zaczyna bom-belkować, gotować się dosłownie 4-5 minut i mamy karmel .

Croquembouche-  ptysie z nadzieniem w karmelu
Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli
Croquembouche-  ptysie z nadzieniem w karmelu
Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników .
Croquembouche-  ptysie z nadzieniem w karmelu
Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników .
Croquembouche-  ptysie z nadzieniem w karmelu
Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym jaju i miksujemy aż do ostatniego jajka .
Croquembouche-  ptysie z nadzieniem w karmelu
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej bez żadnego środka i wyciskamy małe kółeczka.
Croquembouche-  ptysie z nadzieniem w karmelu
Obydwa serki mieszamy ze sobą przekładamy do rękawa cukierniczego
Croquembouche-  ptysie z nadzieniem w karmelu
Z karmelu robimy anielskie włosy, widelcem maczamy w nim ciągnąc nitki i okręcamy wierzę .

Tagi:

ciastka ptysie