Sposób przygotowania:
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmeluWykonanie ciasta na Croquembouche :
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy margarynę, wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym jaju i miksujemy aż do ostatniego jajka. Powstaje gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej bez żadnego środka i wyciskamy małe kółeczka. Zapełniamy całą formę ( wyłożoną papierem do pieczenia)
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Nadzienie :
Obydwa serki mieszamy ze sobą przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na czas pieczenia. Ostudzone Croquembouche nadziewamy serkiem. Maczamy w karmelu i sklejamy ze sobą tworząc wierzę. Z karmelu robimy anielskie włosy, widelcem maczamy w nim ciągnąc nitki i okręcamy wierzę .
Wykonanie karmelu :
Cukier i wodę umieścić w małej patelni. Podgrzewać na średnim palniku, aż cukier się rozpuści.
Zaczyna bom-belkować, gotować się dosłownie 4-5 minut i mamy karmel .