HISTORIA PĄCZKÓW
Pączki mają swój początek już w starożytnym Rzymie, kiedy to jego mieszkańcy podawali je w postaci nasiąkniętych tłuszczem kulek chlebowych, nadziewanych słoniną lub łojem zwierzęcym.
W kolejnych latach przepis ulegał zmianie, aż wreszcie pączki zaczęły przypominać słodki deser. Prawdopodobnie stało się to w momencie, kiedy berliński cukiernik został mianowany wojskowym kucharzem i przez przypadek dodał do ciasta drożdżowego spore ilości cukru. Współtowarzyszom boju tak zasmakowało powstałe danie, że pomysłodawca zaczął formować je na kształt armatnich kul i podawał ze słodkim nadzieniem!
W Polsce pączki zyskały sławę już w średniowieczu, gdzie serwowano je z nadzieniem ze słoniny lub boczku i smażono na klarowanym maśle. Pączki zmieniły swe oblicze za czasów panowania króla Augusta II, gdzie według historyka Jędrzeja Kitowicza pączki były słodkie i przypominały pulchne, miękkie i anielsko dobre piłki!
Zdjęcie: Fotolia
RODZAJE PĄCZKÓW
Jak się okazuje, nie tylko Polacy są wielbicielami pączków! Wiele krajów ma swoje charakterystyczne odpowiedniki tych rarytasów, często różniące się wyglądem i smakiem od tych nam znanych. Oto zestawienie najbardziej znanych pączków świata!
Donaty
Popularne amerykańskie pączki o puszystej konsystencji i bardzo chrupiącej skórce. Z łatwością rozpoznamy je po charakterystycznej dziurce w środku. Te amerykańskie przysmaki są najczęściej bardzo barwne dzięki kolorowym polewom, cukiereczkom i słodkim ozdobom!
Pączki hiszpańskie
Smakołyki te przygotowuje się z ciasta ptysiowego, dlatego są one delikatniejsze i bardziej finezyjne od klasycznych pączków. Smakują doskonale w towarzystwie lukru z dodatkiem pomarańczowej esencji lub skórką pomarańczową.
Sufganiot
To izraelskie pyszności podawane na święto Hannukah. Przyrządzane z ciasta drożdżowego, po usmażeniu nadziewane słodkim wypełnieniem za pomocą strzykawki. Taki sposób nadziewania jest dla sufganiot bardzo charakterystyczny, gdyż na wierzchu zawsze mają odrobinę słodkiego farszu!
Lokma
Niewielkie kształtne kuleczki z miodem lub cukrowym syropem zajadane głównie na terenach Turcji.
Zdjęcie: Fotolia
Oliebolle
Pączki podawane w trakcie sylwestrowej nocy w Holandii. Robione z ciasta drożdżowego, przypominają racuchy. Ich nadzienie stanowią rodzynki, żurawina i pokrojone na drobno kawałki jabłka.
JAK ZROBIĆ PĄCZKI?
Przepisów na pączki jest tyle ile gospodyń na całym świecie! Klasyczna receptura na te przysmaki zawiera: mąkę, ciepłe mleko, żółtka jaj, drożdże oraz cukier.
Zaczyn składający się z drożdży i mleka mieszamy z mąką, cukrem oraz jajkami. Kiedy wyrobimy elastyczne ciasto, musimy odstawić je w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia. Następnie wałkujemy je na stolnicy na grubość ok. 2 – 3 centymetrów i wycinamy z niego dowolne krążki, na które wykładamy konfiturę, masę budyniową, kawałki czekolady, masę skondensowaną czy inne smakowite wypełnienie. Z ciasta formujemy kulkę i układamy na ściereczce do ponownego wyrośnięcia, a następnie smażymy na złoty kolor na gorącym oleju!
Gotowe pączki wystarczy obtoczyć w cukrze pudrze lub polać lukrem, czekoladą czy toffi i obsypać barwnymi cukiereczkami!
Zdjęcie: Fotolia
Karnawał nie może obyć się bez kochanych przez nas pączków, dlatego koniecznie sprawdźcie przepis na lekkie pączki z nadzieniem kajmakowym oraz pączki serduszka – idealne na podarunek dla bliskiej osoby! Zachęcamy Was do kulinarnych wariacji na temat pączków i udostępniania swoich przepisów!
Pączki mają swój początek już w starożytnym Rzymie, kiedy to jego mieszkańcy podawali je w postaci nasiąkniętych tłuszczem kulek chlebowych, nadziewanych słoniną lub łojem zwierzęcym.
W kolejnych latach przepis ulegał zmianie, aż wreszcie pączki zaczęły przypominać słodki deser. Prawdopodobnie stało się to w momencie, kiedy berliński cukiernik został mianowany wojskowym kucharzem i przez przypadek dodał do ciasta drożdżowego spore ilości cukru. Współtowarzyszom boju tak zasmakowało powstałe danie, że pomysłodawca zaczął formować je na kształt armatnich kul i podawał ze słodkim nadzieniem!
W Polsce pączki zyskały sławę już w średniowieczu, gdzie serwowano je z nadzieniem ze słoniny lub boczku i smażono na klarowanym maśle. Pączki zmieniły swe oblicze za czasów panowania króla Augusta II, gdzie według historyka Jędrzeja Kitowicza pączki były słodkie i przypominały pulchne, miękkie i anielsko dobre piłki!
Zdjęcie: Fotolia
RODZAJE PĄCZKÓW
Jak się okazuje, nie tylko Polacy są wielbicielami pączków! Wiele krajów ma swoje charakterystyczne odpowiedniki tych rarytasów, często różniące się wyglądem i smakiem od tych nam znanych. Oto zestawienie najbardziej znanych pączków świata!
Donaty
Popularne amerykańskie pączki o puszystej konsystencji i bardzo chrupiącej skórce. Z łatwością rozpoznamy je po charakterystycznej dziurce w środku. Te amerykańskie przysmaki są najczęściej bardzo barwne dzięki kolorowym polewom, cukiereczkom i słodkim ozdobom!
Pączki hiszpańskie
Smakołyki te przygotowuje się z ciasta ptysiowego, dlatego są one delikatniejsze i bardziej finezyjne od klasycznych pączków. Smakują doskonale w towarzystwie lukru z dodatkiem pomarańczowej esencji lub skórką pomarańczową.
Sufganiot
To izraelskie pyszności podawane na święto Hannukah. Przyrządzane z ciasta drożdżowego, po usmażeniu nadziewane słodkim wypełnieniem za pomocą strzykawki. Taki sposób nadziewania jest dla sufganiot bardzo charakterystyczny, gdyż na wierzchu zawsze mają odrobinę słodkiego farszu!
Lokma
Niewielkie kształtne kuleczki z miodem lub cukrowym syropem zajadane głównie na terenach Turcji.
Zdjęcie: Fotolia
Oliebolle
Pączki podawane w trakcie sylwestrowej nocy w Holandii. Robione z ciasta drożdżowego, przypominają racuchy. Ich nadzienie stanowią rodzynki, żurawina i pokrojone na drobno kawałki jabłka.
JAK ZROBIĆ PĄCZKI?
Przepisów na pączki jest tyle ile gospodyń na całym świecie! Klasyczna receptura na te przysmaki zawiera: mąkę, ciepłe mleko, żółtka jaj, drożdże oraz cukier.
Zaczyn składający się z drożdży i mleka mieszamy z mąką, cukrem oraz jajkami. Kiedy wyrobimy elastyczne ciasto, musimy odstawić je w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia. Następnie wałkujemy je na stolnicy na grubość ok. 2 – 3 centymetrów i wycinamy z niego dowolne krążki, na które wykładamy konfiturę, masę budyniową, kawałki czekolady, masę skondensowaną czy inne smakowite wypełnienie. Z ciasta formujemy kulkę i układamy na ściereczce do ponownego wyrośnięcia, a następnie smażymy na złoty kolor na gorącym oleju!
Gotowe pączki wystarczy obtoczyć w cukrze pudrze lub polać lukrem, czekoladą czy toffi i obsypać barwnymi cukiereczkami!
Zdjęcie: Fotolia
Karnawał nie może obyć się bez kochanych przez nas pączków, dlatego koniecznie sprawdźcie przepis na lekkie pączki z nadzieniem kajmakowym oraz pączki serduszka – idealne na podarunek dla bliskiej osoby! Zachęcamy Was do kulinarnych wariacji na temat pączków i udostępniania swoich przepisów!
Jedzonko5656
weronikaS
marcinka