Jak zrobić krem budyniowy?

Krem budyniowy przygotowywany jest na bazie masła, cukru pudru, niesłodzonego budyniu oraz mleka. Do urozmaicenia smaku można dodać kakao lub naturalne aromaty.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić krem budyniowy?
fot. Fotolia
Krem budyniowy to gęsta masa używana zarówno do deserów, jak i ciast czy blatów biszkoptowych do tortu. To prosty dodatek, który można urozmaicać dodając barwniki lub aromaty do ciast. Sprawdź, w jaki sposób odpowiednio przygotować krem budyniowy, aby uniknąć niechcianych grudek!

Jak zrobić masę budyniową?

• Do przygotowania potrzebny jest cukier puder, masło, budyń w proszku, aromat waniliowy lub ekstrakt z wanilii, szczypta soli i mleko. Składniki muszą być obowiązkowo w temperaturze pokojowej, aby całość mogła skutecznie połączyć się, bez ryzyka rozwarstwienia.
• Do dużej metalowej miski wkładamy pokrojone na kawałki miękkie masło. To ułatwi miksowanie.
• Miksujemy przez około 5 minut do uzyskania lekkiej i puszystej, białej masy. Najlepiej użyć miksera o dużej mocy do uzyskania najlepszego efektu.
• Dodajemy połowę porcji cukru pudru i miksujemy całość – mieszanie partiami ułatwi przygotowanie.
• Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Do uzyskania gęstszego kremu wystarczy użyć łyżkę mleka – dwie w przypadku lżejszego, lepiej rozprowadzającego się na biszkoptowym blacie.
• Na koniec dorzucamy drugą połowę cukru pudru i mieszamy na wysokich obrotach przez 3 minuty do uzyskania lekkiej konsystencji masy.
• Jeżeli krem okaże się zbyt gęsty dodajemy śmietankę lub mleko i ponownie ubijamy całość.

Wskazówka:

Tak przygotowany krem może służyć jako baza do dekorowania babeczek, muffinek lub blatów tortowych. Możemy przechowywać go w woreczku strunowym lub plastikowym pojemniku.

Jak zagęścić masę budyniową?

Cukier puder- stopniowe dodanie cukru pudru do składników pozwoli zwiększyć objętość całości i nada odpowiednią gęstość. To jeden z najbardziej sprawdzonych sposobów, należy jednak uważać, aby nie przesłodzić kremu.
Tapioka, skrobia kukurydziana- to składniki, które są neutralne – nie wpływają na zmianę smaku kremu. Skutecznie absorbują płyn, dzięki czemu zagęszczają masę budyniową.
Kremowy serek- jeżeli krem jest za słodki, a do tego rzadki – wystarczy dodatek kremowego serka homogenizowanego typu „Philadelphia”. Nie tylko zagęści, ale też zbalansuje słodycz masy budyniowej.
Masło lub margaryna- w zależności od upodobań i smaku wystarczy zmiksować dodatkową porcję tłuszczu mlecznego lub roślinnego, utwardzonego, by masa szybko i skutecznie zgęstniała.
Schłodzenie masy- włożenie misy z kremem do lodówki na 30 do 90 minut pozwoli na unormowanie masy i dokładne połączenie składników.