Pieczony łosoś ze szparagami – jak go zrobić?

Pomysłów na potrawy z łososiem jest bardzo wiele, a jednym z klasycznych zestawień jest pieczony łosoś ze szparagami i masłem. Przygotuje się go wykorzystując: filety łososia pozbawione skóry, zielone szparagi, odrobinę soku wyciśniętego z cytryny, masło, oliwę, posiekany szczypiorek lub koperek oraz przyprawy: sól morską, czarny pieprz i zioła prowansalskie. Szparagi należy umyć, a następnie odciąć lub odłamać ich twarde końce i obrać. Łososia pokrojonego na mniejsze kawałki doprawia się solą, pieprzem, ziołami i lekko skrapia sokiem z cytryny oraz oliwą. Tak przygotowaną rybę należy odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą, wykłada się szparagi przyprawione solą i pieprzem. Na szparagowej warstwie układa się kawałki łososia, a całość polewa się pozostałą marynatą. Rybę posypuje się wiórkami masła. Po upieczeniu, potrawę oprósza się posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Pieczony łosoś ze szparagami doskonale smakuje podany z pieczonymi, lekko przyrumienionymi ziemniaczkami z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego w towarzystwie sałaty z rzodkiewką. Pieczonego łososia ze szparagami można polać również wyśmienitym sosem przygotowanym na bazie warzywnego bulionu ze słodkiej śmietanki kremówki 30% z dodatkiem świeżego posiekanego tymianku, sosu sojowego, soli i pieprzu. Dopełnieniem łososia polanego śmietanowym sosem będzie ryż wymieszany z podsmażoną na maśle marchewką i posiekanym tymiankiem.

Grillowany łosoś ze szparagami

Pomysłem na zdrowy, smaczny, prosty i szybki w wykonaniu posiłek jest grillowany łosoś ze szparagami. Składnikami, z których przygotuje się potrawę są: łosoś dzwonki, miód gryczany, sos sojowy i zielone szparagi. Smak potrawy wzbogaci kolorowy, świeżo mielony pieprz, sól, pieprz czarny oraz oliwa cytrynowa. Pierwszym krokiem jest przygotowanie marynaty poprzez połączenie ze sobą sosu sojowego oraz miodu, którą naciera się łososia z obu stron. Szparagi należy dokładnie umyć i odciąć ich zdrewniałe końcówki. Rybę wraz ze szparagami grilluje się z każdej strony na domowym grillu, w piekarniku z funkcją grillowania, a w sezonie wakacyjnym można wykorzystać również grilla ogrodowego. Potrawę podaje się oprószoną solą i pieprzem oraz skropioną cytrynową oliwą.