redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Łosoś ze szparagami i makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Inspirujące połączenie łososia, szpinaku i maku, jest kompozycją zaprezentowaną przez finalistkę Master Chef, Kingę Paruzel w autorskiej książce pt. " Nie... zwykła kuchnia".

Łosoś ze szparagami i makiem

Składniki:

Łosoś ze szparagami i makiem

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś ze szparagami i makiem
Łosoś i szparagi – normalne, lekkie danie. Coś jednak nie pasuje mi w tej lekkości. Wkrada się tutaj dużo przeciętności. Moja kuchnia to wolność, miłość, poszukiwanie i odkrywanie. Ziarenka maku  rozsypane zmieniają zupełnie to danie. Różnica struktur, smaków, zapachów, kolorów to jest prawdziwe kulinarne podróżowanie.



1.Wszystkie składniki marynaty tj.: przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, miód, olej sezamowy i ocet balsamiczny razem wymieszać.

2.Filety z łososia umieścić w marynacie skórą do góry. Trzymać 1 godzinę w lodówce.

3.Patelnię grillową rozgrzać. Łososia wyjąć z marynaty i smażyć zaczynając od strony mięsa, skórą do góry przez 3 minuty, odwrócić i ponownie smażyć 3 minuty do momentu kiedy ryba nabierze złotego koloru.

4.Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać oczyszczone ze zbutwiałych końców zielone szparagi i smażyć przez 4 minuty. Doprawić solą morską i makiem.

5.Marynatę do ryb podgrzewać w rondelku do momentu kiedy się zredukuje tzn. zgęstnieje.

6.Rybę wykładać na talerz ze szparagami. Polać sosem i podawać z ćwiartką cytryny oraz jej skórką.

 

Możliwości:



–Mak można zastąpić sezamem

–Ryby można podawać z sosem powstałym z redukowania mieszaniny: 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżek soku z pomarańczy, 1 łyżki miodu, 1 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżek sosu sojowego i startego 2 cm świeżego imbiru.

–Łososia można przygotować szybciej poprzez nałożenie na niego pasty powstałej z: połowy łyżeczki świeżo startego imbiru, 2 łyżek świeżej kolendry, 1 łyżki soku z cytryny. Rybę należy odstawić na blacie kuchennym na 15 minut i smażyć tak jak w przepisie powyżej.