Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Quiche ze szparagami i łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Quiche świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Farsz do tego dania warto wybierać tak, aby uwzględnić warzywa sezonowe. W maju polecam wykorzystać szparagi, które doskonale komponują się z łososiem i pomidorkami.

Quiche ze szparagami i łososiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Quiche ze szparagami i łososiem

Na kruche ciasto:

Farsz:

Sposób przygotowania:

Quiche ze szparagami i łososiem

ETAP 1:

Quiche ze szparagami i łososiem
Zagniatamy kruche ciasto z przesianej mąki, posiekanego zimnego masła, jajka, soli i przyprawy do dań kuchni włoskiej.

Zagniatamy kruche ciasto z przesianej mąki, posiekanego zimnego masła, jajka, soli i przyprawy do dań kuchni włoskiej. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy i pieczemy przez 20 minut w 180 st. C.

ETAP 2:

Quiche ze szparagami i łososiem
Szparagi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie ok. 5 min.

W międzyczasie przygotowujemy szparagi: odłamujemy zdrewniałe końcówki, pozostałą część szparagów gotujemy 5 minut w osolonej wodzie.
Łososia kroimy na kawałki.

Przygotowujemy sos, łącząc ze sobą rozmącone jajka, śmietanę i starty ser. Sos doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki.

ETAP 3:

Quiche ze szparagami i łososiem
Na kruche ciasto wykładamy szparagi i łososia

Szparagi i łososia układamy na kruchym spodzie.

ETAP 4:

Quiche ze szparagami i łososiem
Łososia i szparagi zalewamy sosem.

Łososia i szparagi zalewamy sosem. Na wierzch wykładamy połówki pomidorków.
Quiche pieczemy w 180 st. C przez 35 minut.