Sposób przygotowania:
Quiche ze szparagami i łososiemETAP 1:
Zagniatamy kruche ciasto z przesianej mąki, posiekanego zimnego masła, jajka, soli i przyprawy do dań kuchni włoskiej. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy i pieczemy przez 20 minut w 180 st. C.
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy szparagi: odłamujemy zdrewniałe końcówki, pozostałą część szparagów gotujemy 5 minut w osolonej wodzie.
Łososia kroimy na kawałki.
Przygotowujemy sos, łącząc ze sobą rozmącone jajka, śmietanę i starty ser. Sos doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki.
ETAP 3:
Szparagi i łososia układamy na kruchym spodzie.
ETAP 4:
Łososia i szparagi zalewamy sosem. Na wierzch wykładamy połówki pomidorków.
Quiche pieczemy w 180 st. C przez 35 minut.
zbysiowa