Sposób przygotowania:
Quiche ze szparagami i łososiemETAP 1:
![Quiche ze szparagami i łososiem Quiche ze szparagami i łososiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/quiche-ze-szparagami-i-lososiem-538810.jpg)
Zagniatamy kruche ciasto z przesianej mąki, posiekanego zimnego masła, jajka, soli i przyprawy do dań kuchni włoskiej. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy i pieczemy przez 20 minut w 180 st. C.
ETAP 2:
![Quiche ze szparagami i łososiem Quiche ze szparagami i łososiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/quiche-ze-szparagami-i-lososiem-538811.jpg)
W międzyczasie przygotowujemy szparagi: odłamujemy zdrewniałe końcówki, pozostałą część szparagów gotujemy 5 minut w osolonej wodzie.
Łososia kroimy na kawałki.
Przygotowujemy sos, łącząc ze sobą rozmącone jajka, śmietanę i starty ser. Sos doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki.
ETAP 3:
![Quiche ze szparagami i łososiem Quiche ze szparagami i łososiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/quiche-ze-szparagami-i-lososiem-538812.jpg)
Szparagi i łososia układamy na kruchym spodzie.
ETAP 4:
![Quiche ze szparagami i łososiem Quiche ze szparagami i łososiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/quiche-ze-szparagami-i-lososiem-538813.jpg)
Łososia i szparagi zalewamy sosem. Na wierzch wykładamy połówki pomidorków.
Quiche pieczemy w 180 st. C przez 35 minut.
zbysiowa