Sposób przygotowania:
Łosoś ze szparagami w cieście francuskimETAP 1:
![Łosoś ze szparagami w cieście francuskim Łosoś ze szparagami w cieście francuskim](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/losos-ze-szparagami-w-ciescie-francuskim-lososia-bez-skory-natrzec-przygotowana-marynata-351707.jpg)
Składniki marynaty połączyć i natrzeć rybę z dwóch stron. Łosoś powinien być bez skóry. Odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
OMLET:
![Łosoś ze szparagami w cieście francuskim Łosoś ze szparagami w cieście francuskim](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/losos-ze-szparagami-w-ciescie-francuskim-bialka-oddzielic-od-zoltek-i-ubic-na-sztywna-piane-z-dodatkiem-soli-dodac-zoltka-zmikso-351710.jpg)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodać żółtka, zmiksować i wsypać mąkę. Całość delikatnie połączyć łopatką.
ETAP 3:
![Łosoś ze szparagami w cieście francuskim Łosoś ze szparagami w cieście francuskim](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/losos-ze-szparagami-w-ciescie-francuskim-szparagom-odlamac-zdrewniale-konce-i-ulozyc-na-patelni-naprzemiennie-351713.jpg)
Szparagom odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na patelni naprzemiennie. Użyłam patelni grillowej, żeby uzyskać prostokąt.
ETAP 4:
![Łosoś ze szparagami w cieście francuskim Łosoś ze szparagami w cieście francuskim](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/losos-ze-szparagami-w-ciescie-francuskim-omlet-wylozyc-na-szparagi-wyrownujac-powierzchnie-351717.jpg)
Omlet wyłożyć na szparagi wyrównując powierzchnię. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Jeżeli wierzch się nie zetnie, można wstawić omlet na minutę do piekarnika. Uważać trzeba na plastikową rączkę od patelni.
ETAP 5:
![Łosoś ze szparagami w cieście francuskim Łosoś ze szparagami w cieście francuskim](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/losos-ze-szparagami-w-ciescie-francuskim-pol-omleta-polozyc-na-ciescie-francuskim-351718.jpg)
Połowę ciasta francuskiego naciąć radełkiem. Na patelni przekroić omlet na pół. Jedną połówkę położyć zrumienioną stroną do góry na cieście francuskim .
ETAP 6:
![Łosoś ze szparagami w cieście francuskim Łosoś ze szparagami w cieście francuskim](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/losos-ze-szparagami-w-ciescie-francuskim-ulozyc-zamarynowana-rybe-polozyc-druga-polowke-omleta-351719.jpg)
Ułożyć zamarynowaną rybę. Położyć drugą połówkę omleta.
ETAP 7:
![Łosoś ze szparagami w cieście francuskim Łosoś ze szparagami w cieście francuskim](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/losos-ze-szparagami-w-ciescie-francuskim-przykryc-calosc-ciastem-we-wzorki-wkladajac-konce-pod-spod-posmarowac-roztrzepanym-jajk-351720.jpg)
Przykryć całość ciastem we wzorki, wkładając końce pod spód. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do już nagrzanego do 190*C piekarnika i piec przez ok 35min. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Kroić na ciepło nożem z piłką. Smacznego!
gosiapiotrek23
Alex_M
zbysiowa
Mniam1