Sposób przygotowania:
Łosoś ze szparagami w cieście francuskimETAP 1:
Składniki marynaty połączyć i natrzeć rybę z dwóch stron. Łosoś powinien być bez skóry. Odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
OMLET:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodać żółtka, zmiksować i wsypać mąkę. Całość delikatnie połączyć łopatką.
ETAP 3:
Szparagom odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na patelni naprzemiennie. Użyłam patelni grillowej, żeby uzyskać prostokąt.
ETAP 4:
Omlet wyłożyć na szparagi wyrównując powierzchnię. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Jeżeli wierzch się nie zetnie, można wstawić omlet na minutę do piekarnika. Uważać trzeba na plastikową rączkę od patelni.
ETAP 5:
Połowę ciasta francuskiego naciąć radełkiem. Na patelni przekroić omlet na pół. Jedną połówkę położyć zrumienioną stroną do góry na cieście francuskim .
ETAP 6:
Ułożyć zamarynowaną rybę. Położyć drugą połówkę omleta.
ETAP 7:
Przykryć całość ciastem we wzorki, wkładając końce pod spód. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do już nagrzanego do 190*C piekarnika i piec przez ok 35min. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Kroić na ciepło nożem z piłką. Smacznego!
gosiapiotrek23
Alex_M
zbysiowa
Mniam1