Sposób przygotowania:
Orkiszowy quiche ze szparagami i łososiemPrzygotowanie kruchego spodu
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, sól i posiekane masło. Zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczone dno i boki formy na tartę.
Ciasto nakłuwamy i pieczemy w 175 st. C przez 30 minut.
Przygotowanie sosu
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Dodajemy ser, śmietanę, oregano, sól i pieprz. Mieszamy.
Przygotowanie dodatków
Warzywa myjemy. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.
Paprykę kroimy w paseczki, a pomidorki na połówki.
Łososia kroimy na kawałki, wrzucamy do sosu, mieszamy.
Na kruche ciasto wylewamy sos. Wykładamy warzywa.
Pieczenie
Quiche pieczemy w 175 st. C przez 35-40 minut.
skuter5
Czekoladka 2