Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Orkiszowy quiche ze szparagami i łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Quiche to mój sprawdzony patent na danie na imprezę - świetnie smakuje i na ciepło, i po ostudzeniu. W maju w tego typu daniu koniecznie muszą znaleźć się szparagi.

Orkiszowy quiche ze szparagami i łososiem

Składniki:

Orkiszowy quiche ze szparagami i łososiem

Na kruche ciasto:

Sos + dodatki:

Sposób przygotowania:

Orkiszowy quiche ze szparagami i łososiem

Przygotowanie kruchego spodu

Orkiszowy quiche ze szparagami i łososiem
Przygotowujemy kruche ciasto z mąki orkiszowej

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, sól i posiekane masło. Zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczone dno i boki formy na tartę.
Ciasto nakłuwamy i pieczemy w 175 st. C przez 30 minut.

Przygotowanie sosu

Orkiszowy quiche ze szparagami i łososiem
Przygotowujemy sos serowo - śmietanowo - jajeczny

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Dodajemy ser, śmietanę, oregano, sól i pieprz. Mieszamy.

Przygotowanie dodatków

Orkiszowy quiche ze szparagami i łososiem
Na kruche ciasto wylewamy sos i wykładamy dodatki

Warzywa myjemy. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.
Paprykę kroimy w paseczki, a pomidorki na połówki.
Łososia kroimy na kawałki, wrzucamy do sosu, mieszamy.
Na kruche ciasto wylewamy sos. Wykładamy warzywa.

Pieczenie

Orkiszowy quiche ze szparagami i łososiem
Quiche pieczemy w 175 s. C przez 35-40 minut

Quiche pieczemy w 175 st. C przez 35-40 minut.