Nalewki to wyborny typ domowego alkoholu silnie zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej. Już nasze babcie i prababcie zgłębiały tajniki łączenia wyciągów z owoców i ziół z alkoholem. Nalewki podawane są zarówno do dań o charakterze wytrawnym, jak również do ciast i deserów.
Trunki te wyróżniają się nie tylko doskonałym smakiem i aromatem. Wiele z nich posiada istotne właściwości zdrowotne.
Wiśniówka, malinówka, aroniówka to jedne z najpopularniejszych nalewek owocowych. Równie często na stołach stawiana jest nalewka z czereśni, z pigwy, śliwek czy z moreli. Wśród tych szlachetnych trunków można wyróżnić też takie, które powstają na bazie ziół. Dużą popularnością cieszy się miętówka, nalewka z pokrzywy, brzozy czy z dziurawca.
Uważa się, że niektóre z nalewek mają działanie lecznicze. Orzechówka usprawnia trawienie i pomaga na przejedzenie. Dzięki malinówce łatwiej pozbyć się przeziębienia. Natomiast nalewka z pokrzywy i czarnego bzu wzmacnia organizm.
Podczas przygotowywania nalewek bardzo ważna jest cierpliwość i dokładność. Należy zadbać o to, by owoce, zioła i inne produkty mające stać się bazą nalewki były dobrej jakości. Trzeba również pamiętać o tym, by alkohol używany do nalewki pochodził z dobrego źródła. Na koniec warto uzbroić się w cierpliwość, ponieważ nalewka tak jak wino z biegiem czasu nabiera szlachetności.
Zdjęcie: Fotolia
Trunki te wyróżniają się nie tylko doskonałym smakiem i aromatem. Wiele z nich posiada istotne właściwości zdrowotne.
Wiśniówka, malinówka, aroniówka to jedne z najpopularniejszych nalewek owocowych. Równie często na stołach stawiana jest nalewka z czereśni, z pigwy, śliwek czy z moreli. Wśród tych szlachetnych trunków można wyróżnić też takie, które powstają na bazie ziół. Dużą popularnością cieszy się miętówka, nalewka z pokrzywy, brzozy czy z dziurawca.
Uważa się, że niektóre z nalewek mają działanie lecznicze. Orzechówka usprawnia trawienie i pomaga na przejedzenie. Dzięki malinówce łatwiej pozbyć się przeziębienia. Natomiast nalewka z pokrzywy i czarnego bzu wzmacnia organizm.
Podczas przygotowywania nalewek bardzo ważna jest cierpliwość i dokładność. Należy zadbać o to, by owoce, zioła i inne produkty mające stać się bazą nalewki były dobrej jakości. Trzeba również pamiętać o tym, by alkohol używany do nalewki pochodził z dobrego źródła. Na koniec warto uzbroić się w cierpliwość, ponieważ nalewka tak jak wino z biegiem czasu nabiera szlachetności.
Zdjęcie: Fotolia
Sortuj wg: