Ryba z grilla jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna. Na ruszcie można piec m.in. karpie, makrele, flądry, tuńczyki, szczupaki oraz popularne dorsze, łososie i pstrągi. Grillowana ryba świetnie komponuje się z dodatkami warzywnymi m.in. ziemniakami, papryką, pomidorami a nawet marchewką i ostrymi przyprawami (np. papryczki chili).
Karp z grilla z warzywami
Karp zazwyczaj jedzony jest raz w roku – na Wigilię. To stanowczo za rzadko, bo tę rybę można przygotowywać na wiele sposobów, jest zdrowa i smaczna. Karp z grilla świetnie smakuje przyrządzony w marynacie warzywnej. Rybę naciera się na początku oliwą z ulubionymi przyprawami, a następnie obtacza się w marchewce, natce pietruszki, cebuli, ogórku i pomidorze. Karpia zawija się z warzywami w folię aluminiową i w takiej formie smaży się nad grillem.
Makrela z grilla na ostro
Makrela z grilla świetnie smakuje w ostrej marynacie. Do jej przygotowania potrzeba odrobiny miękkiego masła, papryczki chili, czosnku, kolendry, słodkiej papryki, pieprzu i soli. Filety rybne należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie w środku wysmarować masłem połączonym zresztą składników. Makrelę grilluje się, aż będzie sprężysta i chrupka.
Flądra z grilla z kurkami i pietruszką
Flądra jest prostą rybą do grillowania. Świetnie smakuje w marynacie octowej. Do jej przygotowania wystarczy trochę oleju, octu winnego, soli, pieprzu i papryki mielonej. Wszystkie składniki dokładnie się miesza, a następnie gotową marynatą zalewa ryby. Grillowane flądry zazwyczaj podaje się razem z grzybami. Jako dodatek idealnie się sprawdza przysmażane kurki z masłem i natka pietruszki.
Tuńczyk z grilla z tymiankiem i cytryną
Tuńczyk wbrew pozorom jest dobrą rybą do grillowania. Marynuje się ją w świeżym tymianku z sokiem z cytryny i oliwą. Jako dodatek do tuńczyka idealnie sprawdza się pieczone ziemniaki w mundurkach lub chrupkie pieczywo z masłem czosnkowym.
Szczupak z grilla w kolendrze i koperku
Nacierka do grillowanego szczupaka powinna składać się z posiekanego koperku, soli, pieprzu i suszonej kolendry. Można do niej dodatkowo rozpuszczonego masła. Tak przygotowaną nacierką smaruje się wnętrze szczupaka. Rybę grilluje się w foli aluminiowej przez ok pół godziny.