migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1286]

Przetwory - dżem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dżem z cukinii jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny i w ogóle w smaku nie przypomina cukinii. Dżemikowi można nadać dowolny smak w zależności od tego jaki damy smak galaretki.

Przetwory - dżem z cukinii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Przetwory - dżem z cukinii

 

  • 2,5 kg cukinii bez skóry i miąższu
  • ok 300 g cukru (ilość wedle smaku)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Przetwory - dżem z cukinii
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, mi pomógł w tym robot.

Następnie cukinię przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wymieszać odstawić na ok 1-2 godzinki.

Potem garnek postawić na ogniu i gotowć ok 30-60 minut aż masa zgęstnieje i znacznie odparuje sok. Jeśli masa jest za mało słodka to jeszcze dosładzamy do smaku.

Gdy masa odparuje już sok wsypać galaretki i gotować jeszcze ok 20-30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Jeśli chcemy aby dżem miał gładką konsystencję zmiksować blenderem.

Gorący dżemik przełożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem.

Przykryć ręcznikiem i zostawic do całkowitego wystudzenia. 
Przetwory - dżem z cukinii
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, mi pomógł w tym robot.
Przetwory - dżem z cukinii
Garnek postawić na ogniu i gotować ok 30-60 minut aż masa zgęstnieje

Tagi:

cukinia