iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Pomarańczowy dżem z cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pomarańczowy dżem z cukinii w słoikach

Pomarańczowy dżem z cukinii

Składniki:

Pomarańczowy dżem z cukinii

 

  • 2,5 kg cukinia
  • 2 szk cukier
  • 2 szt galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki kwasek cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy dżem z cukinii
Cukinię obieramy z skórki usuwamy pestki. Część cukinii kroimy w kosteczkę a część ścieramy na tarce duże oczka. Smażymy na dużej patelni , po ok 5 min dodajemy cukier i dalej smażymy . Kiedy zacznie się robić dżemik - nie rozgotować całkiem cukinii- dodajemy suche galaretki i kwasek cytrynowy. Mieszamy dobrze.Smażymy całość jeszcze ok 20 min. Gorące nakładamy do słoików. Szybciutko zamykamy słoiki.

Tagi:

cukinia