maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Pomarańczowy dżem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty i smaczny dżem z cukinii.

Pomarańczowy dżem z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowy dżem z cukinii

 

  • 5 kg żółtej cukinii (obranej ze skórki i wydrążonej)
  • 1 kg cukru
  • 5 galaretek pomarańczowych
  • 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
  • aromat pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy dżem z cukinii
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć ziarnka i zetrzeć na tartce o dużych oczkach (najlepiej za pomocą robota - dużo szybciej). Startą cukinię gotować 30 min, mniej więcej w połowie gotowania dodać cukier, cały czas mieszać.Następnie dodać galaretki, kwasek cytrynowy, aromat. Podgrzać aż galaretki się rozpuszczą. Nałożyć w słoiki, odstawić do góry dnem.
Pomarańczowy dżem z cukinii
Obrana ze skórki i wydrążona z ziarek cukinia przygotowana do starcia
Pomarańczowy dżem z cukinii
Cukinia starta na tartce o dużych oczkach, czas na gotowani
Pomarańczowy dżem z cukinii
Gotowy dżem od razu nakładamy we wcześniej przygotowane słoiki.
Pomarańczowy dżem z cukinii
Pełne słoiki zakręcamy i ustawimy do góry dnem, można nakryć ręcznikim.

Tagi:

cukinia