anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Dżem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dżem z cukinii o smaku agrestowym zaskakująco dobrze pasuje do pieczywa i do naleśników.

Dżem z cukinii

Składniki:

Dżem z cukinii

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem z cukinii
Cukinię obieram i usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę / nie trzeba tego robić zbyt starannie/. Smażę na małym ogniu, często mieszając, aż cukinia zgęstnieje. Pod koniec smażenia dodaję cukier i sok wyciśnięty z trzech cytryn, doprowadzam do zagotowania mieszając, aż cukier się rozpuścić. Następnie dodaję galaretki w proszku, dokładnie mieszam, aż galaretka się rozpuści. Gorący dżem nakładam do słoików, zakręcam i wstawiam do piekarnika nagrzanego w temperaturze 100*C. Wyłączam piekarnik i zostawiam w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia. Następnie słoiki z dżemem odstawiam do chłodnej piwnicy.

Tagi:

cukinia