migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ogóreczki na zimę. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealne na kanapki i jako dodatek do obiadu.

Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę

Składniki:

Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę

 

  • średnie ogórki gruntowe ok 4 kg
  • 6 szklanek wody
  • 1 szkalnka octu 10%
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • 1 łyzka nasion kopru
  • 1 łyżka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę
Ogórki dokładnie umyć i osączyć.Następnie pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet, nasiona kopru oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka, zalać woda na wysokośc 3/4 słoika i pasteryzować ok ok 5 minut od zagotowania.

Tagi:

ogórki