Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Przetwory z jagód

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

smaczne i szybkie w przygotowaniu przetwory z jagód

Przetwory z jagód Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przetwory z jagód

 

  • 4 litry jagód
  • 80 dag cukru
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Przetwory z jagód
Świeżo zebrane jagody przebieramy, aby nie było żadnych listków i gałązek a następnie przekladamy do sitka i przelewamy wodą. jagody przekładamy luźno do słoiczków,tak aby ok 2-3cm od góry zostalo wolnego miejsca. Wode przekewamy do garnka i nastawiamy na gaz, kiedy jest gorąca wsypujemy cukier i mieszamy do czasu aż sie rozpuści. Zagotowaną wodę rozlewamy do słoiczków z jagodami, które szczelnie zakręcamy. Jagody pasteryzujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu. Przestudzone słoiczki zanosimy w chłodne i cieniste miejsce - są dobre nawet po kilku latach!!
Przetwory z jagód
Świeżo zebrane jagody przebieramy, aby nie było żadnych listków i gałązek
Przetwory z jagód
Zagotowaną wodę rozlewamy do słoiczków z jagodami,
Przetwory z jagód
Jagody pasteryzujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu.