Sposób przygotowania:
Pszenne bułeczki
Do miseczki wrzucamy pokruszone drożdże, wlewamy 100 ml ciepłej wody i dodajemy cukier oraz łyżkę mąki. Mieszamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą, a następnie odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto wlewając stopniowo resztę wody. Wlewamy olej i zagniatamy do momentu, aż ciasto wchłonie olej. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o wadze około 100 gram każda i układamy je na wyłożonej papierem blaszce. Spłaszczamy je, nacinamy ostrym nożem i zostawiamy jeszcze na 20 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto wlewając stopniowo resztę wody. Wlewamy olej i zagniatamy do momentu, aż ciasto wchłonie olej. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o wadze około 100 gram każda i układamy je na wyłożonej papierem blaszce. Spłaszczamy je, nacinamy ostrym nożem i zostawiamy jeszcze na 20 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 15 minut.
mocsłodkości