Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pszenne bułeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowej roboty bułeczki z mąki pszennej przygotowane na świeżych drożdżach. Smaczne i proste w przygotowaniu.

Pszenne bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenne bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Pszenne bułeczki
Do miseczki wrzucamy pokruszone drożdże, wlewamy 100 ml ciepłej wody i dodajemy cukier oraz łyżkę mąki. Mieszamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą, a następnie odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto wlewając stopniowo resztę wody. Wlewamy olej i zagniatamy do momentu, aż ciasto wchłonie olej. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o wadze około 100 gram każda i układamy je na wyłożonej papierem blaszce. Spłaszczamy je, nacinamy ostrym nożem i zostawiamy jeszcze na 20 minut.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Pszenne bułeczki
Do miseczki wrzucamy pokruszone drożdże, wlewamy 100 ml ciepłej wody i dodajemy cukier oraz łyżkę mąki.
Pszenne bułeczki
Wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto wlewając stopniowo resztę wody.
Pszenne bułeczki
Wlewamy olej i zagniatamy do momentu, aż ciasto wchłonie olej.
Pszenne bułeczki
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o wadze około 100 gram każda i układamy je na wyłożonej papierem blaszce.