bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Bułeczki z prażoną cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne mięciutkie i aromatyczne pszenne bułeczki z dodatkiem prażonej cebulki. Idealne na śniadanie lub kolację

Bułeczki z prażoną cebulką

Składniki:

Bułeczki z prażoną cebulką

 

  • 500 gram mąki pszennej
  • 25 gram drożdży świeżych
  • 300 ml. letniej wody
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Bułeczki z prażoną cebulką
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, prażoną cebulkę oraz wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie.

Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, na końcu wlewamy olej, wszystko zagniatamy do momentu aż ciasto wchłonie olej.

Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy i dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.