kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 832]

Bułeczki śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyczne pszenne bułeczki z dodatkiem płatków owsianych wypełnią cały dom zapachem świeżo wypiekanego pieczywa. Są puszyste z chrupiąca skórką i aromatem oregano.

Bułeczki śniadaniowe

Składniki:

Bułeczki śniadaniowe

podstawowe

Sposób przygotowania:

Bułeczki śniadaniowe
50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru, łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Łączymy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano, oliwę z oliwek i resztę wody wyrabiając gładkie ciasto. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich bułeczki z przedziałkiem (najłatwiej zrobić go mokrym nożem).

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach C.