Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pszenne bułki na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Gdy tylko mam możliwość sama piekę bułki i chleby. Tym razem upiekłam domowe bułeczki, które nie ukrywam wyszły mi idealne. Puszyste i mięciutkie z chrupiącą skórką.

Pszenne bułki na mleku

Składniki:

Pszenne bułki na mleku

Rozczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pszenne bułki na mleku
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Do mąki dodajemy sól, rozczyn i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż dwie szklanki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Podczas rośnięcia ciasto przynajmniej dwa razy nakłuwamy w kilku miejscach np. trzonkiem drewnianej łyżki.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach cieniutko posmarowanych masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.

4. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia. Upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.

Rady: Z przepisu wychodzi 16 bułek. Między bułkami należy zachować odstępy, ponieważ znacznie urosną. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.