kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Pszenne bułki hamburgerowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe burgery będą w 100% domowe dopiero wtedy, gdy zrobimy je ze świeżo wypieczonymi przez nas bułkami. Przepis jest prosty i tylko zachęca do podkasania rękawów i zabrania się do zarabiania ciasta.

Pszenne bułki hamburgerowe

Składniki:

Pszenne bułki hamburgerowe

 

Sposób przygotowania:

Pszenne bułki hamburgerowe

ETAP 1:

Pszenne bułki hamburgerowe
Do suchych składników dodajemy mokre i całość łączymy ze sobą.

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy letnie mleko oraz jajko. Składniki łączymy ze sobą za pomocą łyżki.

ETAP 2:

Pszenne bułki hamburgerowe
Do masy na ciasto dodajemy rozpuszczone jeszcze ciepłe masło.

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy, aby trochę ostygło i dodajemy jeszcze ciepłe do ciasta. Ciasto zarabiamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy aż podwoi swoją objętość.

ETAP 3:

Pszenne bułki hamburgerowe
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice, formujemy wałek i dzielimy go na 6 części, z których następnie formujemy bułeczki.
Bułeczki układamy na brytfance i pozostawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

ETAP 4:

Pszenne bułki hamburgerowe
Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem.

Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. upieczone wyciągamy na kratę i pozostawiamy do ostygnięcia.