Sposób przygotowania:
Pszenne bułki hamburgeroweETAP 1:

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy letnie mleko oraz jajko. Składniki łączymy ze sobą za pomocą łyżki.
ETAP 2:

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy, aby trochę ostygło i dodajemy jeszcze ciepłe do ciasta. Ciasto zarabiamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy aż podwoi swoją objętość.
ETAP 3:

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice, formujemy wałek i dzielimy go na 6 części, z których następnie formujemy bułeczki.
Bułeczki układamy na brytfance i pozostawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
ETAP 4:

Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. upieczone wyciągamy na kratę i pozostawiamy do ostygnięcia.
SylaUla