Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1089]

Pszenne bułki z amarantusem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pieczywo drożdżowe jest bardzo proste w wykonaniu, potrzeba tylko czasu i ciepła, żeby cieszyć się pysznym, domowym pieczywem. Kiedy tylko mogę to piekę bułki i chleby. Tym razem upiekłam bułki z amarantusem i nie ukrywam, że wyszły pyszne.

Pszenne bułki z amarantusem

Składniki:

Pszenne bułki z amarantusem

Rozczyn:

Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pół szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pszenne bułki z amarantusem

Przygotowanie rozczynu:

Pszenne bułki z amarantusem
Z podanych składników przygotowujemy rozczyn.

Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką pszenną. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby drożdże ruszyły.

Przygotowanie ciasta:

Pszenne bułki z amarantusem
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Do mąki dodajemy amarantus, jajko, sól, olej, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Formowanie bułek:

Pszenne bułki z amarantusem
Następnie z ciasta formujemy 8 bułek na stolnicy.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.

Przygotowanie do pieczenia:

Pszenne bułki z amarantusem
Następnie przygotowane bułki układamy na blasze.

Uformowane bułeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby bułeczki troszkę podrosły.

Pieczenie:

Pszenne bułki z amarantusem
Następnie przygotowane bułki pieczemy do zruminienia.

Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Rady:
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 8 bułek.