Sposób przygotowania:
Pszenne bułki z amarantusemPrzygotowanie rozczynu:
Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką pszenną. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby drożdże ruszyły.
Przygotowanie ciasta:
Do mąki dodajemy amarantus, jajko, sól, olej, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Formowanie bułek:
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.
Przygotowanie do pieczenia:
Uformowane bułeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby bułeczki troszkę podrosły.
Pieczenie:
Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Rady:
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 8 bułek.
Magdalena88
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec,u mnie takie bułki znikają bardzo szybko:)
niezły kąsek
Babeczka35
Mnie bardzo cieszy,że mojej rodzinie smakuje to co im przyrządzę.Amarantus sprawia,że bułki są pulchne,takie lekkie.