iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zwykłe pszenne bułki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 32

Trudno uwierzyć w to, ze tak proste w przygotowaniu i tak pyszne mogą być bułki to jest bardzo stary przepis jeszcze po mojej babci.

Zwykłe pszenne bułki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zwykłe pszenne bułki

 

Sposób przygotowania:

Zwykłe pszenne bułki

ETAP 1:

Zwykłe pszenne bułki
Ciasto na bułki musi bardzo dobrze wyrośnięte.

Ciasto najlepiej wyrabiać robotem bo jest troszkę twarde, ale takie ma być przez co zagniatanie dłońmi jest troszkę trudne.

Mąkę przesiać do miski robota, dodać sól i cukier, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do mąki, przy pomocy końcówki hak zagnieść ciasto i wyrabiać je około 5 minut. Zagniecione ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Zwykłe pszenne bułki
Porcje ciasta nie musza być duże ale w miarę równe.

Kiedy ciasto na bułki wyrośnie wyjąć je na podsypany blat i podzielić na pół, następnie utoczyć wałki i pociąć na porcje z których uformować bułeczki

ETAP 3:

Zwykłe pszenne bułki
Bułeczki można od razu posmarować bez nacinania.

ułożyć je na blaszce do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki delikatnie naciąć na wierzchu ( można zrobić to urządzeniem do krojenia jabłek) Bułki posmarować białkiem i posypać delikatnie makiem.

Piec w temp.200st około 15 minut.