Sposób przygotowania:
Zwykłe pszenne bułkiETAP 1:
Ciasto najlepiej wyrabiać robotem bo jest troszkę twarde, ale takie ma być przez co zagniatanie dłońmi jest troszkę trudne.
Mąkę przesiać do miski robota, dodać sól i cukier, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do mąki, przy pomocy końcówki hak zagnieść ciasto i wyrabiać je około 5 minut. Zagniecione ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Kiedy ciasto na bułki wyrośnie wyjąć je na podsypany blat i podzielić na pół, następnie utoczyć wałki i pociąć na porcje z których uformować bułeczki
ETAP 3:
ułożyć je na blaszce do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki delikatnie naciąć na wierzchu ( można zrobić to urządzeniem do krojenia jabłek) Bułki posmarować białkiem i posypać delikatnie makiem.
Piec w temp.200st około 15 minut.
ajrinwu
iziona