Sposób przygotowania:
Bułki pszenne z przedziałkiem
Drożdże wymieszać z płynnym miodem, a po chwili dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do misy miksera wlać ciepłą wodę, wsypać przesianą mąkę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach. Następnie wlać oliwę i dodać sól, zwiększyć obroty miksera i wyrabiać przez co najmniej 15 minut. Ciasto powinno być lśniące, elastyczne i nie przywierać do ścianek misy. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie. Następnie podzielić je na 9 części, z każdej uformować bułkę. Układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki oprószyć mąką, naciąć ostrym nożem i odstawić nakryte ściereczką do kolejnego wyrastania. Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 25 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie. Następnie podzielić je na 9 części, z każdej uformować bułkę. Układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki oprószyć mąką, naciąć ostrym nożem i odstawić nakryte ściereczką do kolejnego wyrastania. Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 25 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.
misia5
anemon
Magdalena88
anemon
Dziękuję, cieszę się, że Ci się podobają. Ja też bardzo lubię takie połączenie: ser i dżem.
zbysiowa
anemon
Nie ma mowy o niejadkach, jak te bułki są na stole. Ostatnio robię je z podwójnej porcji, a i tak jakoś trudno im dotrwać do następnego dnia.
Marika-
anemon
Podobno nie powinno się jeść jeszcze ciepłego pieczywa, ale ja nigdy nie mogę się oprzeć takim bułkom niemal prosto z pieca.