Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Krokiety z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetnie smakują samodzielnie, lub jako dodatek do czerwonego barszczu. Najlepsze są gorące, prosto z patelni.

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami

Farsz:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

 

  • Do panierowania:
  • 3 jaja
  • 2 szklanki tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami
1. Grzyby namoczyć we wrzątku przez 20 minut. Wywar który powstanie przelać do dużego garnka. Grzyby suszone i świeże pokroić w drobną kostkę.

2. Kapustę wypłukać i drobno posiekać. Wrzucić do garnka z wywarem. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i grzyby. Zalać wodą, by przykryła całość. Gotować pół godziny mieszając od czasu do czasu. Kapustę odcedzić i wystudzić.

3. Cebulę drobno posiekać. Usmażyć na złoto na oleju z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Dodać kapustę, dokładnie wymieszać i podsmażyć przez 5 minut. Doprawić obficie pieprzem i smażyć jeszcze 3 minuty ciągle mieszając. Farsz ostudzić.

4. W czasie gdy stygnie przygotować naleśniki: wszystkie składniki na ciasto zmiksować na konsystencję gęstej śmietany, jeśli będzie za rzadkie dosypać mąki.

5. Ciasto (około pół łyżki wazowej) wylać na rozgrzaną patelnię z dodatkiem kropli oleju i rozprowadzić po całości patelni. Smażyć po 1 minutę z obu stron.

6. Usmażone naleśniki wystudzić. Nakładać 1-2 łyżki farszu z brzegu naleśnika i zawijać. Złożyć na boki.

7. Naleśniki maczać w jajku, następnie obficie w tartej bułce i podsmażyć na patelni po 1-2 minuty z każdej strony.