Sposób przygotowania:
Krokiety z kapustą i grzybami
1. Grzyby namoczyć we wrzątku przez 20 minut. Wywar który powstanie przelać do dużego garnka. Grzyby suszone i świeże pokroić w drobną kostkę.
2. Kapustę wypłukać i drobno posiekać. Wrzucić do garnka z wywarem. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i grzyby. Zalać wodą, by przykryła całość. Gotować pół godziny mieszając od czasu do czasu. Kapustę odcedzić i wystudzić.
3. Cebulę drobno posiekać. Usmażyć na złoto na oleju z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Dodać kapustę, dokładnie wymieszać i podsmażyć przez 5 minut. Doprawić obficie pieprzem i smażyć jeszcze 3 minuty ciągle mieszając. Farsz ostudzić.
4. W czasie gdy stygnie przygotować naleśniki: wszystkie składniki na ciasto zmiksować na konsystencję gęstej śmietany, jeśli będzie za rzadkie dosypać mąki.
5. Ciasto (około pół łyżki wazowej) wylać na rozgrzaną patelnię z dodatkiem kropli oleju i rozprowadzić po całości patelni. Smażyć po 1 minutę z obu stron.
6. Usmażone naleśniki wystudzić. Nakładać 1-2 łyżki farszu z brzegu naleśnika i zawijać. Złożyć na boki.
7. Naleśniki maczać w jajku, następnie obficie w tartej bułce i podsmażyć na patelni po 1-2 minuty z każdej strony.
2. Kapustę wypłukać i drobno posiekać. Wrzucić do garnka z wywarem. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i grzyby. Zalać wodą, by przykryła całość. Gotować pół godziny mieszając od czasu do czasu. Kapustę odcedzić i wystudzić.
3. Cebulę drobno posiekać. Usmażyć na złoto na oleju z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Dodać kapustę, dokładnie wymieszać i podsmażyć przez 5 minut. Doprawić obficie pieprzem i smażyć jeszcze 3 minuty ciągle mieszając. Farsz ostudzić.
4. W czasie gdy stygnie przygotować naleśniki: wszystkie składniki na ciasto zmiksować na konsystencję gęstej śmietany, jeśli będzie za rzadkie dosypać mąki.
5. Ciasto (około pół łyżki wazowej) wylać na rozgrzaną patelnię z dodatkiem kropli oleju i rozprowadzić po całości patelni. Smażyć po 1 minutę z obu stron.
6. Usmażone naleśniki wystudzić. Nakładać 1-2 łyżki farszu z brzegu naleśnika i zawijać. Złożyć na boki.
7. Naleśniki maczać w jajku, następnie obficie w tartej bułce i podsmażyć na patelni po 1-2 minuty z każdej strony.