Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Roladki schabowe ze szpinakiem i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczne roladki schabowe z delikatnym farszem na bazie serka mascarpone i szpinaku. Posmakują każdemu, nawet niejadkom.

Roladki schabowe ze szpinakiem i mascarpone

Składniki:

Roladki schabowe ze szpinakiem i mascarpone

 

  • 8 plastrów schabu
  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki serka mascarpone
  • 1,5 łyżki śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe ze szpinakiem i mascarpone
1. . Schab rozbić na plastry, natrzeć pieprzem i solą.

2. Patelnię natrzeć masłem, rozgrzać, wrzucić szpinak. Przykryć i rozmrozić na bardzo wolnym ogniu. Smażyć, aż odparuje cała woda.

3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietankę. Doprawić do smaku pieprzem i solą, chwilkę przesmażyć. Zdjąć z ognia. Wrzucić mascarpone, wymieszać, ostudzić.

4. Na środek plastra schabu ułożyć 1 czubatą łyżkę farszu. Zawinąć brzegi i spiąć wykałaczką.

5. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Ostrożnie wyłożyć, stroną na której jest ślad po zawinięciu do dołu aby się nie rozpadły. (Olej ma przykryć mięso do połowy)

6. Smażyć na średnim ogniu po 5-6 minut z każdej strony. Smacznego!