Sposób przygotowania:
Prowansalska tortilla z kurczakiem i warzywami
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Mąkę, sól, zioła prowansalskie i proszek do pieczenia przesypujemy do miski, dodajemy zawartość rondelka (mleko z masłem powinno być ciepłe)i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski którą przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut by ciasto odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki w kształcie koła. Placki pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni około 20 sekund z każdej ze stron.
Kurczaka myjemy, kroimy w paski, podsmażamy przez kilka minut do ładnego zarumienienia w przyprawie do kurczaka.
Przygotowujemy warzywa:
Sałatę kroimy bądź szarpiemy w mniejsze części, pomidory myjemy i kroimy w księżyce. Placki tortilli Smarujemy ulubionym sosem nakładamy warzywa i porcję kurczaka, zwijamy w rulon bądź w stożek.
Podajemy na ciepło.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski którą przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut by ciasto odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki w kształcie koła. Placki pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni około 20 sekund z każdej ze stron.
Kurczaka myjemy, kroimy w paski, podsmażamy przez kilka minut do ładnego zarumienienia w przyprawie do kurczaka.
Przygotowujemy warzywa:
Sałatę kroimy bądź szarpiemy w mniejsze części, pomidory myjemy i kroimy w księżyce. Placki tortilli Smarujemy ulubionym sosem nakładamy warzywa i porcję kurczaka, zwijamy w rulon bądź w stożek.
Podajemy na ciepło.