Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebuląEtap 1
Zaczyn: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.
Etap 2
Ciasto właściwe: Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 3
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i smażoną cebulą.
Etap 4
Do sypkich składników dodać wodę, zaczyn i tartą kalarepkę, wymieszać.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
Etap 6
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny.
Etap 7
Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.