Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chleb z pszennej mąki z dodatkiem tartej świeżej kalarepki i smażonej cebuli, przygotowany na pszennym zakwasie...

Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą

Składniki:

Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą

Zaczyn:

  • 3 łyżki pszennego zakwasu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Ciasto właściwe:

  • 1 kalarepka
  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka smażonej cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 2,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą

Etap 1

Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą
Pszenny zakwas dokarmiony pszenną mąką pełnoziarnistą.

Zaczyn: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.

Etap 2

Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach kalarepka.

Ciasto właściwe: Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 3

Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Mąkę dokładnie wymieszać z solą i smażoną cebulą.

Etap 4

Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą
Tarta kalarepka woda i zaczyn dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać wodę, zaczyn i tartą kalarepkę, wymieszać.

Etap 5

Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.

Etap 6

Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą

Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny.

Etap 7

Pszenny chleb na zakwasie z kalarepką i cebulą

Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.