Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na zakwasie z babką płesznik
Zaczyn: Do miski wlać wodę, dodać zakwas, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią, zamieszać i odstawić na całą noc. Następnego dnia rano dodać 350 g wody i oliwę, zamieszać. Do misy robota wsypać mąkę pszenną i sól. Wsypać odmierzone ilości siemienia lnianego i nasion babki płesznik. Na koniec wlać zaczyn z wodą i oliwą. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć ciasto do formy długości 30cm, wyrównać, oprószyć leciutko mąką. Przykryć i odstawić na 3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 40 minut. Wystudzić na kratce.
edytaha
Alex_M
już nawet nie jadamy innego poza domowym ;)
edytaha
Też najchętniej nie kupowałabym chleba, ale jakoś mi brakuje czasu, żeby go regularnie piec :(
Alex_M
rozumiem. chleb może nie jest pracochłonny, ale jednak z domu na dłużej się ruszyć nie da...