Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pszenny chleb na zakwasie z babką płesznik

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Niby zwykły prostu chlebek, a czasami dobrze jest zjeść taki po tych wszystkich ‘wynalazkach’ ;) Pszenny na zakwasie, z babką płesznik i siemieniem lnianym.

Pszenny chleb na zakwasie z babką płesznik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb na zakwasie z babką płesznik

 

  • Zaczyn:
  • 2 łyżka zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g wody
  • Ciasto właściwe:
  • 350 g wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g siemienia lnianego
  • 10 g nasion babki płesznik

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na zakwasie z babką płesznik
Zaczyn: Do miski wlać wodę, dodać zakwas, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią, zamieszać i odstawić na całą noc. Następnego dnia rano dodać 350 g wody i oliwę, zamieszać. Do misy robota wsypać mąkę pszenną i sól. Wsypać odmierzone ilości siemienia lnianego i nasion babki płesznik. Na koniec wlać zaczyn z wodą i oliwą. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć ciasto do formy długości 30cm, wyrównać, oprószyć leciutko mąką. Przykryć i odstawić na 3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 40 minut. Wystudzić na kratce. 
Pszenny chleb na zakwasie z babką płesznik
Zaczyn: Do miski wlać wodę, dodać zakwas, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią, zamieszać i odstawić na całą noc. Następnego dnia rano dodać 350 g wody i oliwę, zamieszać
Pszenny chleb na zakwasie z babką płesznik
Do misy robota wsypać mąkę pszenną i sól.
Pszenny chleb na zakwasie z babką płesznik
Wsypać odmierzone ilości siemienia lnianego i nasion babki płesznik. Na koniec wlać zaczyn z wodą i oliwą. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Pszenny chleb na zakwasie z babką płesznik
Następnie przełożyć ciasto do formy długości 30cm, wyrównać, oprószyć leciutko mąką. Przykryć i odstawić na 3 godziny.