migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny i zdrowy chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki pszennej z dodatkiem ziarenek czarnuszki. Najlepszy sam z masełkiem.

Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką
W misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą i czarnuszką. Następnie połączyc zawartośc obu misek i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 goodziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 4 godziny. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki, wierzch posmarować wodą i ułożyć na kratce do wystudzenia.
Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką
W misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą i czarnuszką. Następnie połączyc zawartośc obu misek i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 goodziny w ciepłe miejsce.
Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką
Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10).
Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką
Chlebek odstawić do wyrośnięcia na kolejne 4 godziny.